Săptămâna trecută, într-o atmosferă sobră, academică – datorată nu atât locației, cât compoziției asistenței – profesorul universitar dr. Mircea Beuran, împreună cu colegul său, deasemenea profesor, Benone Duțescu, au comis un gest de vădit altruism: au prezentat volumul pe care l-au scris împreună, dedicat istoricului asistenței medicale de urgență din București.
Un gest nu doar temerar – având în vedere travaliul dur al reconstituirii, din arhive și publicații, al traseului parcurs de cel mai important serviciu medical – cel de urgență, dar și de mare generozitate, volumul fiind destinat bibliotecilor de specialitate și uzului celor realmente interesați de tematică. Aceste lucruri au fost, dealtfel, subliniate de către invitații solicitați să prefațeze evenimentul – președintele Academiei, Ionel Haiduc, sau rectorul (incompatibil! cum a ținut chiar domnia sa să sublinieze) IMF, profesorul Florian Popa.
În propria sa alocuțiune, profesorul Beuran a semnalat chiar el riscul acestei intreprinderi, în special din partea unui om acuzat de „plagiat”. Este, probabil, cea mai nedreaptă și mai ticăloasă acuză ce poate fi adusă unui om cu prestigiul profesional și moral al doctorului Beuran (i s-a mai adus una – de la cel mai înalt nivel al statului: că l-a operat pe Hayssam de cancer și că acesta mai trăiește! În mintea celui în cauză nu intră și ideea că trăiește tocmai datorită valorii prestației medicale a profesorului...)
Pentru mulți, mult prea mulți, timpul a estompat împrejurările în care i-a fost adusă acuzația, rămânând doar celebra arie a calomniei: prin 2003, dacă nu mă înșel, doctorul a avut cutezanța de a da liniștea cabinetului medical pe hărmălaia celui ministerial.
A acceptat propunerea de a deveni ministru al Sănătății tocmai din imboldul dezinteresat de a curma o serie de stări de lucruri păguboase pe care le cunoștea foarte bine. Demersurile sale s-au lovit însă de interesele de miliarde ale comercianților de medicamente, care n-au făcut economii în a-l denigra. Culmea a atins-o campania dusă de un ziar bine garnisite cu publicitate de profil care au descoperit o serie de similitudini într-un manual de procedură: tehnica „spălatului pe mâini” din acest manual, îngrijit de profesorul Beuran, semăna cu aceea dintr-o altă publicație de profil!
Nu erau „plagiate” idei, ci doar mișcări sau succesiune de operațiuni! Scopul a scuzat mijloacele: în fața campaniei dezlănțuite de „afectați” și susținută din interese politice de o opoziție cam adormită până atunci, l-au făcut pe medic să demisioneze și să se întoarcă la uneltele sale. Benefic pentru pacienți și pentru... traficanții de medicamente scumpe plătite din buzunarul larg al statului.
Sunt curios ce noi probe de „plagiat” vor găsi specialiștii în scandaluri în noul volum. Cei de bună credință vor găsi cu siguranță rezultatele valoroase ale unui efort profesional dedicat și dezinteresat.