Niciodată, în scurta istorie a democrației românești, nu a mai fost înregistrată o intervenție atât de brutală și ...într-un mecanism electoral, ca cea a președintelui Băsescu în procesul de selecție a celui care urmează să fie viitorul președinte al partidului care are, deasupra acestuia, un președinte permanent. Lăsăm la o parte gogorița cu echidistanță politică a șefului țării – doar Iliescu mai credea, cât de cât în ea – și ne rezumăm la declarațiile făcute la Covasna, în timpul său liber, de Traian Băsescu: partidul n-are nevoie de „căprării” și „n-am de gând să-mi schimb partenerul din 2004”. În special ultima este cea care clarifică aproape definitiv lucrurile: am plecat la drum cu Boc, n-am de gând să-l continui cu Blaga. Chiar dacă voi, pedeliștii de rând, trăiți cu iluzia că în 14 Mai vor fi alegeri libere și corecte! Partidul n-are nevoie de „căprării” autoritare, de tipul fostului ministru de Interne, ci de un băiat bun și ascultător, cum a dovedit în permanență că este micul Boc.
Ce-ar mai fi de spus la o asemenea situație? Că puținii pedeliști rămași în tabăra lui Blaga (cei „orientați” au făcut manevra de „întoarcere a armelor” cu iuțeală) își pot lua adio de la viitorul lor politic. Și Preda și Boureanu și câți vor mai fi (până și Berceanu) vor trece pe linie moartă, în timp ce aceia care și-au declarat solmen susținerea vor participa la împărțeala funcțiilor pe următorii patru ani. Prin ultimatumul său – căci despre așa ceva a fost vorba la Covasna – Băsescu s-a debarasat și de cei câțiva cârtitori care mai mereu aveau ceva de comentat lămurind, practic, eventualele neînțelegeri sau suspiciuni legate de jocul pe care-l face el însuși. De ce Boc și nu Blaga? Amândoi sunt colaboratori de lungă durată, fac parte din nucleul pedelist care în urmă cu zece ani l-a alungat de la conducere pe fondatorul Petre Roman. Opțiunea lui Băsescu nu este doar una pragmatică. Ea ține de structura sa intimă, care este aceea a unui personaj autoritar, cu tendințe dictatoriale, dezvoltate pe vasul în care lua decizii ce nu puteau fi contestate fără riscul aruncării peste bord a „răsculaților”. Iar Boc este candidatul ideal al unui asemenea tip de parteneriat: docil, fără personalitate, mereu dispus să-și asume ultima variantă de discurs ce-i este livrată, fără a avea vreo emoție că ieri direcția a fost cu totul contrară. Boc este tipul clasic de ostaș care nu mișcă în front și execută cu sârg și cele mai absurde comenzi. Blaga este dintr-un aluat cu totul diferit. A demonstrat, de-a lungul timpului, cu măsura impusă de „regulamentul intern”, că nu este dispus la orice concesie și că are prostul obicei de a filtra prin propria sa judecată comenzile. A demisionat cu demnitate atunci când a fost pus într-o situație care nu se potrivea cu propria sa evaluare și pare, în continuare, omul dispus să spună „Nu”. Ceea ce pentru Băsescu este inacceptabil. El nu poate fi „partener” cu un asemenea personaj!
Cursul evenimentelor de acum până în 14 Mai pare lin, partidul îndreptându-se spre o realegere festivă a omului care a câștigat toate bătăliile electorale, dar a pierdut războiul cu guvernații. Triumful bine sprijinit al lui Boc poate fi unul a la Pirrhus, pe fondul pierderii continue de teren în încrederea populației față de capacitatea partidului administrat (totuși!) de Traian Băsescu, de a conduce coerent și eficient o țară pe care a mânat-o consecvent spre degringoladă. |