Ziarul personal Octavian Andronic
23 Iul 2024 - 06:28
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 02 January 2004 Nr: 1142

PROFILURI (VI)

de Octavian Andronic

REMEMBER 2003 "Ion Rus a apărut pe neașteptate pe firmamentul politic, odată cu echipa clujeană pe care Năstase a inclus-o în formația sa, echipă ce-i mai cuprinde pe Vasile Dâncu și Vasile Puscaș, cărora ulterior li s-a adăugat și Cozmin Guse. Rus și-a făcut loc cu hotărâre în anturajul premierului, reușind să-i îndepărteze pe "greii" Mitrea și Dan Ioan Popescu, și devenind, la restructurarea guvernamentală din vară, omul "numărul 1", nu doar prin ce avea în subordine, ci și prin poziția dobândită în zona volatilă a relațiilor personale. De la un punct, însă, atitudinea lui Rus a început să iasă din canoanele obișnuite, interpelările la adresa șefului său devenind tot mai dese și mai categorice. Observatorii mai suspiciosi și mai amatori de scenarii pun declanșarea ofensivei mediatice împotriva lui Rus pe seama unui prea-plin psihologic al premierului, ceea ce, chiar dacă este plauzibil, e destul de greu de acceptat. Atacul poate veni din nenumărate direcții și cea mai puțin exclusă este aceea a propriului minister, în care misuna tot felul de personaje frustrate sau care se simt amenințate. Dar asta e mai puțin important. Important este dacă scandalul va determina trecerea sa pe linia pe care au mai trecut alți trei miniștrii cu probleme asemănătoare. Dacă va fi așa, înseamnă că Guvernul e bântuit de un virus, pentru care vaccinul se gasește doar la Cotroceni.

 Alegerea dlui Gabriel Oprea, s-a dovedit a fi una dintre puținele numiri inspirate. General de justiție, cu o formație solidă și disciplinată - fără a fi cazon, dl Oprea a reușit deja să facă din instituția Prefectului ceea ce trebuia aceasta să fie: nu o capcană șicanatoare pentru un primar incomod, ci un reper de stabilitate și de legalitate. Unii - mai puțin obișnuiti cu ritmurile sistemului din care vine generalul, rezistă mai greu și promit să clacheze. Alții chiar au clacat. Treaba merge, însă, mai departe. Nimeni nu e de neînlocuit - consideră prefectul. Nici chiar el - iar acest lucru îl ajută să facă mai bine față unei funcții cu ereditate incertă. Dl Oprea nu este singular. Mai sunt prin țară câțiva colegi de-ai domniei sale - pe la Timiș, Mureș, Vrancea - care dau semne să fi înțeles mai bine decât alții că prefectul tinde, trebuie să tindă, să fie 'mai mult ca prefect'. În sensul bun, legal, adică." ZP nr. 831/08 ianuarie 2003 'Mai mult ca prefectul' "Câtă credibilitate are Pacepa pe plan internațional, este destul de greu de estimat. Noi cunoaștem, însă, foarte bine modul în care a prelucrat, profesional, datele de care dispunea în calitatea pe care o deținuse în spionajul românesc pentru a-si vinde cât mai bine cele câteva carți scrise pe aceste teme și pentru a-și construi o biografie de disident și rezistent anticeaușist. Ceea ce - dacă ne gândim bine - n-a prea fost cazul. A devenit rezistent doar în momentul în care, înștiințat că i s-a dat de urmă, a spălat, cum se spune, putina. Nemafiind de folos - nici America nu-i iubește pe trădători - a fost plasat pe undeva, la adăpost de eventuale răzbunări (ale cui) până în momentul în care a apărut o șansă de a fi refolosit: discreditarea șefului diplomației germane. Cât succes va avea această mișcare de culise e greu de știut. După cum e la fel de greu de crezut că Pacepa ar mai putea deține informații pe care serviciile germane de "apărare a Constituției" să nu le cunoască deja. Așa încât este foarte posibil ca "mutarea Pacepa" să fie făcută pe o tablă de șah goală, în care "nebunul" se poate mișca în orice direcție fără să afecteze pe nimeni."

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie