Un sondaj de stradă efectuat de echipa de campanie a unui candidat la funcția de primar a propus trecătorilor următoarea întrebare: ce aștepțați de la viitorul gospodar al urbei? Cel mai sugestiv răspuns - cel care sintetizează, în fapt, punctul de vedere al majorității -a fost următorul: „Nu mă mai aștept la nimc!".
Despre cauzele unei asemenea stări de spirit este aproape inutil să mai vorbim. De zece ani - timp în care orașele și localitățile au trecut printr-o rundă de primari numiți și prin două de primari aleși - degradarea condițiilor de viață este un proces aproape ireversibil. .Murdărie, lipsă de spirit gospodăresc, (câini vagabonzi și aurolaci, un comerț agresiv și distructiv, jocuri și bătălii de interese) grija pentru prosperitatea aleșilor - iată bilanțul democrației în administrația publică. în această primăvară, pentru a treia oară electoratul va fi intoxicat cu promisiuni fără acoperire, cu slogane de partid și cu bătăi de pumni în piept, cum că ce-a fost până acum s-a terminat și abia cu cei cărora le vom încredința mandatul va începe o viață nouă.
Nu știu dacă va începe o viață nouă, dar cred că electoratul a învățat ceva din experiențele de până acum făcute pe seama vieții lui: că nici o ideologie, nici o doctrină de partid nu e capabilă să suplinească o singură calitate: aceea de buni gospodari! În administrația locală, mai mult ca oriunde, vorbele nu pot ascunde lipsa faptelor. De aceea cred că în scrutinul care se apropie, mai mult ca oricând, argumentele celor care au știut să arate că sunt capabili să facă ceva, vor fi hotărâtoare. Un partid – nu spun care - a și profitat de această conjunctură, lansând un slogan adecvat: „mai puțină politică, mai mult spirit gospodăresc!". Aceasta ar trebui să fie politica dominantă - capacitatea de a face o localitate să arate și să funcționeze la fel de bine ca propria gospodărie! Abia după aceea putem să ne gândim dacă din felul cum e măturată o stradă putem identifica și o opțiune politică.