Publicitatea fãcutã de Traian Bãsescu brandului GRIVCO este, practic, nepreþuitã. Ce alte mãrci comerciale mai beneficiazã de privilegiul de a fi pomenite, de câteva ori pe zi, pe toate canalele media? Cred cã Dan Voiculescu îºi freacã mâinile de mulþumire constatând cã aceastã veritabilã campanie de marketing nu-l costã niciun leu.
Desigur, nu aceasta este intenþia lui Traian Bãsescu. Repetând la nesfârºit sintagma ºi enumerându-i pe componenþii acestui veritabil club – Iliescu, Geoanã, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie – doreºte sã dea senzaþia cã aceastã „majoritate” este una ilegalã sau nelegitimã, care nu are alt scop decât sã rãstoarne ordinea deja existentã, în vârful cãreia se aflã preºedintele ales. Este o conspiraþie chiar, ºi tocmai de aceea o dã în vileag, pentru ca poporul sã-i sancþioneze pe vinovaþi la urne, în lipsa unei alte sancþiuni legale.
Fãrã sã realizeze, Traian Bãsescu atacã la bazã un principiu democratic: cel al majoritãþii! Indiferent din cine e formatã, oricât de reprobabile – moral – ar fi numele componenþilor – o majoritate are prioritate în faþa oricãrei minoritãþi. Chiar dacã aceasta e compusã din persoane de indiscutabilã valoare, ca cei pe care preºedintele i-a cãrat în studioul TVR pentru a demonstra susþinerea de care beneficiazã (actorul Iureº, atleta Melinte) alãturi de alþii, de o valoare cel puþin discutabilã (precum animatorul zaltat de mitinguri electorale Traian Ungureanu). Ne place sau nu, Iliescu, Geoanã, Voiculescu, Hrebenciuc ºi chiar Vanghelie reprezintã o majoritate realã. Faptul cã pãrerea lui Bãsescu despre ei e una proastã e o simplã chestiune de umoare personalã. N-ar fi exclus (ba chiar sunt sigur), cã pentru Viorel Hrebenciuc, de pildã, personajul Bãsescu este la fel de rãu famat ºi de nociv precum apare el însuºi pentru Bãsescu. ªi cã pentru reprezentanþii „majoritãþii de la Grivco”, „minoritatea de la Golden Blitz” nu este cu nimic mai bunã sau mai curatã, doar cã ideea nu este clamatã cu fiecare ocazie. Un slogan reciproc: „nu putem lãsa þara pe mâinile lui Bãsescu, Berceanu, Videanu ºi Stolojan” – cu conotaþiile cunoscute de suspiciuni pentru CV-ul fiecãruia dintre aceºtia, nu face decât sã reflecte o stare generalizatã: aceea a neîncrederii în oricare dintre politicienii care, odatã ajunºi la putere, nu fac diferenþa între binele propriu ºi rãul public.
Doar naivii mai pot sã creadã cã clasa politicã se împarte în politicieni buni ºi politicieni rãi, între „majoritãþi detestabile” ºi ”minoritãþi admirabile”. Iar din faptul cã unii nu vor sã lase þara pe mâna altora nu rezultã altceva decât obstinaþia cu care aceºtia urmãresc dobândirea puterii pentru binele propriu. Ce se întâmplã în aceste momente ilustreazã pe deplin indiferenþa ºi egoismul cu care toþi laolaltã trateazã problemele cu adevãrat grave pentru societate. Pentru cã bãtãlia dintre „minoritate” ºi „majoritate” este consideratã mai importantã decât criza de guvern, decât bugetul pe 2010, decât împrumutul de la FMI ºi decât criza în general.