Publicitatea făcută de Traian Băsescu brandului GRIVCO este, practic, neprețuită. Ce alte mărci comerciale mai beneficiază de privilegiul de a fi pomenite, de câteva ori pe zi, pe toate canalele media? Cred că Dan Voiculescu își freacă mâinile de mulțumire constatând că această veritabilă campanie de marketing nu-l costă niciun leu.
Desigur, nu aceasta este intenția lui Traian Băsescu. Repetând la nesfârșit sintagma și enumerându-i pe componenții acestui veritabil club – Iliescu, Geoană, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie – dorește să dea senzația că această „majoritate” este una ilegală sau nelegitimă, care nu are alt scop decât să răstoarne ordinea deja existentă, în vârful căreia se află președintele ales. Este o conspirație chiar, și tocmai de aceea o dă în vileag, pentru ca poporul să-i sancționeze pe vinovați la urne, în lipsa unei alte sancțiuni legale.
Fără să realizeze, Traian Băsescu atacă la bază un principiu democratic: cel al majorității! Indiferent din cine e formată, oricât de reprobabile – moral – ar fi numele componenților – o majoritate are prioritate în fața oricărei minorități. Chiar dacă aceasta e compusă din persoane de indiscutabilă valoare, ca cei pe care președintele i-a cărat în studioul TVR pentru a demonstra susținerea de care beneficiază (actorul Iureș, atleta Melinte) alături de alții, de o valoare cel puțin discutabilă (precum animatorul zaltat de mitinguri electorale Traian Ungureanu). Ne place sau nu, Iliescu, Geoană, Voiculescu, Hrebenciuc și chiar Vanghelie reprezintă o majoritate reală. Faptul că părerea lui Băsescu despre ei e una proastă e o simplă chestiune de umoare personală. N-ar fi exclus (ba chiar sunt sigur), că pentru Viorel Hrebenciuc, de pildă, personajul Băsescu este la fel de rău famat și de nociv precum apare el însuși pentru Băsescu. Și că pentru reprezentanții „majorității de la Grivco”, „minoritatea de la Golden Blitz” nu este cu nimic mai bună sau mai curată, doar că ideea nu este clamată cu fiecare ocazie. Un slogan reciproc: „nu putem lăsa țara pe mâinile lui Băsescu, Berceanu, Videanu și Stolojan” – cu conotațiile cunoscute de suspiciuni pentru CV-ul fiecăruia dintre aceștia, nu face decât să reflecte o stare generalizată: aceea a neîncrederii în oricare dintre politicienii care, odată ajunși la putere, nu fac diferența între binele propriu și răul public.
Doar naivii mai pot să creadă că clasa politică se împarte în politicieni buni și politicieni răi, între „majorități detestabile” și ”minorități admirabile”. Iar din faptul că unii nu vor să lase țara pe mâna altora nu rezultă altceva decât obstinația cu care aceștia urmăresc dobândirea puterii pentru binele propriu. Ce se întâmplă în aceste momente ilustrează pe deplin indiferența și egoismul cu care toți laolaltă tratează problemele cu adevărat grave pentru societate. Pentru că bătălia dintre „minoritate” și „majoritate” este considerată mai importantă decât criza de guvern, decât bugetul pe 2010, decât împrumutul de la FMI și decât criza în general.