Sub o aparentă impulsivitate, Traian Băsescu folosește o tactică bine pusă la punct: atacurile sale la adresa adversarului - fie din politică, fie din business, fie din mass-media, fie din toate la un loc - conțin enormități bine calculate. Acestea au rolul de a declanșa răspunsuri pripite, sub influența primului impuls, adversarii dezvăluindu-și punctele slabe pe care apoi el le țintește punctual. Să nu vă închipuiți că discursul din salonul de la Otopeni, la întoarcerea de la Bruxelles, a fost o toană de moment. Nici vorbă. El a fost bine "copt" în intervalul dintre așa zisele "atacuri împotriva familiei sale" și răspuns. Trecuseră câteva zile bune de când, ca tată și soț ultragiat, ar fi trebuit să sară în sus și să denunțe conspirația mogulilor. N-a făcut-o, pentru că a stat să-și cântărească atent momentul intervenției. Iar acesta a venit exact după "momentul Bruxelles", a cărui analiză - care ar fi evidențiat inclusiv responsabilitatea sa în prestația sub orice critică a României în primul său an de aderare - a fost înlocuită, prompt, de circul mediatic al breslei acuzate, jignite și lovite în tot ceea ce are ea mai sfânt: deontologia.
Deontologia este drapelul pe care grupările jurnalistice de varii orientări și subordonări îl flutură oridecâteori nu mai au argumente în vreo dispută publică. Atacurile la deontologie constituie port-drapelul replicilor date de cei angrenați. Nici unii nici alții nu știu însă prea bine ce este deontologia și cu ce se consumă ea. Și, mai ales, în ce doze. Unul dintre cei mai puțin lămuriți în chestiune este chiar președintele Băsescu. Pentru el, deontologia înseamnă cum procedează el, iar lipsa de deontologie este apanajul celor care îl critică sau nu-i împărtășesc ideile. Acest lucru transpare cu limpezime din declarațiile făcute de el pe aeroport. Prima sa teză lansată în eter a fost că afacerile familiei nu-l privesc pe el și că au fost corecte ca lacrima, la fel de corecte, am zice, ca ale altor sute de mii de biznismani în devenire care au profitat cât s-a putut de oportunitățile unei legislații bâlbâite și permisive dar nu mai mult. Că dacă erau mai corecte, biznismanii Băsescu piereau din peisaj. De când Traian Băsescu descinde pe aeroporturi și nu prin barurile din porturile lumii, nu mai cunoaște peisajul și crede că tonomatele anilor '80 mai sunt încă în funcțiune și se bagă în ele “ieuro”. După părerea sa, cei care scriu sunt astfel de tonomate. Comparație e nu doar vetustă dar și nepotrivită: când băgai banul în tonomat, îl băgai ca să asculți ceva ce-ți place. În logica băsesciană, bagi banul ca să emită aparatul ceva care să enerveze sau să-i înjure pe alții. Adică pe el.
A doua teză: haita de jurnaliști asmuțiți asupra familiei sale, dar mai ales asupra unui "copil inocent". Ca să fiu sincer, nu țin minte să fi mușcat cineva - cu pixul - din glezna doamnei Băsescu, alminteri o persoană onorabilă și cu bun simț - sau a fiicei Ioana, altă persoană care își vede de treaba ei. Atacurile “mârșave” au vizat-o pe mezina familiei, atunci când aceasta a intrat în politică, aspirând la funcții importante, fără a avea nici experiența nici cultura necesare. I-au fost atacate agramatismele și lipsa de idei - lucruri flagrante în politică.
Dl Băsescu zice că Elena sa este un copil inocent. Păi, dacă-i așa, domnule Băsescu, țineți-o acasă, departe de politica despre care știți bine ce băltoacă de mizerii este, pentru că vă scăldați de mult în ea. Și nu mai faceți pe ofuscatul: nimeni nu are nimic cu familia dumneavoastră. Dacă cineva are, cu adevărat, un reproș la adresa “capului familiei” acela se referă la totala dumneavoastră lipsă de performanță în funcțiile pe care le-ați deținut și pe care le-ați onorat doar cu vorbărie parșivă. Exact ca un tonomat de pe vremea tinereții dumneavoastră marinărești.