Ziarul personal Octavian Andronic
29 Feb 2024 - 18:23
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Noi nu recunoaștem că am trădat!''

-- Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 04 iunie 2010 Nr: 3049

"Independenții" de la stat!

de Octavian Andronic

Dacă era vreo logică în măsurile propuse de Boc și Udrea, aceasta privea procentul egal de 25% aplicabil tuturor celor care iau banii de la stat. Orice excepție ar încuraja găsirea de nenumărate portițe de eludare, după cum s-a dovedit nu odată de-a lungul timpului.

Însă, ca mai toate măsurile acestui guvern buimac doar în aparență – pentru că dincolo de buimăceală se află calcule și interese cât se poate de concrete – și aceasta are o mare hibă: exclude de la tăieri pe angajații companiilor cu capital de stat și ai instituțiilor care se autofinanțează, pe motiv că banii aceștia n-ar veni de la buget.

Dar de unde? Nu prea știu companii de stat care să fie profitabile și să nu fi fost încă vândute. Mai toate își datorează subzistența apelului la buzunarul public și funcționează după principiul că, după ce se plătesc toate cheltuielile, dacă mai rămâne ceva, aia e a statului. Dar așa ceva nu se întâmplă. Deasemenea, avem cazul unor agenții sau instituții de reglementare care au fost împroprietărite de stat cu administrarea unui anumit domeniu, pentru care percep taxe. Ni se spune că trăiesc – și trăiesc bine – din aceste  taxe – pe care nu le virează statul, ci le iau ei direct de la populație sau de la agenții economici. Aceste instituții se află în topul salariilor pentru că principiul de execuție al bugetului propriu este cât se poate de simplu: își stabilesc lefurile care consideră ei că sunt corecte, își stabilesc cheltuielile necesare funcționării, calculează dările pe care trebuie să le verse la stat și după ce fac totalul, scot nivelul taxelor sau tarifelor pe care trebuie să le încaseze. Simplu ca bună ziua! Deobicei, aceste instituții sunt favorizate de domeniul pe care li-l alocă statul: frecvențele radio, perimetrul aerian, siguranța  traficului, etc. Nu există nici o companie care să reglementeze, de pildă, cultivarea cartofilor și să depindă de producția obținută. Toți acești “independenți” de stat merg la sigur pe mâna acestuia. Nu mai vorbim de companiile cu capital de stat care au pierderi economice, adesea uriașe, dar care sunt subvenționate cu sumele exorbitante pe care încasează șefii lor – bașca cele pe care le primesc trimișii speciali ai Guvernului prin consiliile de administrație și care reprezintă deobicei un procent de 20-30 la sută din leafa șefului, pe care tot ei o aprobă.

Așa încât exceptările, de orice fel nu constituie doar o eroare, ci și o inechitate flagrantă și dovedește că de fapt, tactica guvernului este de a-i sacrifica pe cei mulți și neajutorați și de a-i proteja pe cei care reprezintă clientela politică. Dacă TAROM-ul sau CEC-ul, ca să dau doar două exemple la întâmplare, ar fi scutite de amputări, acest lucru va crea o situație care va răbufni, mai devreme sau mai târziu.

Mai este un aspect pe care dl Boc se face că nu-l vede și nu-l aude: grila salarială la vârf din instituțiile statului: măsura populistă de a plafona lefurile șefilor a creat o situație cel puțin stranie: majoritatea celor din aparatul de conducere al ministerelor și instituțiilor publice au rămas cu salarii considerabil mai mari, de care nimeni nu se atinge. Și atunci unde-i economia – reală - dacă-i tai unui șef de serviciu rămas cu 80-90 milioane, 25 la sută? Iar bietul ministru – mai ales dacă are și rate la bancă, ca dna Udrea  - cum se va descurca cu cele doar vreo 35-40 de milioane care îi mai rămân de cheltuială?

În hei-rup-ul populist și egoist al salvării nației pe spinarea celor mulți, guvernanții continuă să ignore sau să acopere aspecte importante ce generează inechitate și incertitudine.   

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie