"Incidentul Oprea" este primul test de rezistență al Coaliției de guvernare. S-au țesut în jurul său o grămadă de teorii și de legende. Varianta „stas” este aceea că între președintele Băsescu și Gabriel Oprea a existat o înțelegere prealabilă care-i garanta acestuia din urmă rămânerea pe post – chiar în condițiile în care propriul său partid nu l-ar mai fi dorit. Mișcarea era menită să creeze breșa prin care alți reprezentanți ai social-democraților, cu simpatii față de doctrina democrat-liberală, să se scurgă în tabăra prezidențială și să asigure în final, posibilitatea unei guvernări unipartinice, anihilând astfel efectele unei retrageri de la guvernare a partenerului de coaliție.
Teoria este frumoasă, interesantă, dar ca de obicei, realitatea este mai banală. După părerea mea nu a existat un acord între Traian Băsescu și Gabriel Oprea. Nu este exclus ca oamenii din anturajul președintelui (parțial și al său) să-i fi evocat o astfel de posibilitate, sau să-l fi instrumentat în direcția necesității creării unei structuri de putere care să-l autonomizeze față de formațiunea pe care o reprezintă. Dar nu cred că cineva i-ar fi putut da garanții în sensul unei eventuale susțineri prezidențiale. Traian Băsescu nu face astfel de greșeli. Acceptă devotamentul altora, dar nu-i imunizează de nici un fel. Îi folosește atâta timp cât îi sunt utili, dar nu se încarcă cu lestul lor inutilizabil. Printre primii care au trecut printr-o astfel de experiență se numără Gheorghe Flutur. Fervent susținător al președintelui în tabăra liberală, el și-a folosit intensiv resursele ministeriale în crearea polului disident „Stolojan”. Atunci când Tăriceanu l-a exclus din partid, a mizat pe refuzul președintelui de a valida demiterea sa din funcția de ministru și pe oportunitățile pe care i le oferea rămânerea în structurile guvrnamentale. Băsescu însă n-a schițat nici un gest de suport. Și nu este singurul caz.
Cred, de asemenea, că rolul jucat în această afacere de chestorul Virgil Ardelean a fost mult supraevaluat. „Vulpea” este departe de a fi un manipulator din umbră. Este, mai degrabă, funcționarul disciplinat și care lasă uși deschise în urma sa. Nu numirea lui Ardeleanu este motivul căderii lui Oprea, ci marea sa inabilitate în a face, cel puțin cu aparentă modestie, jocurile. Câștigător al meciului cu Vanghelie, în prima rundă, el a crezut că nimic nu-i mai stă în cale. Acceptat ca „numărul 1” în PSD prin nominalizarea sa la prima opțiune ministerială, a dorit să ia jocul pe cont propriu. Expresie a unei nestăvilite sete de putere și a grabei de a-și servi clientela politică, n-a mai ținut cont de reguli și de protocol. Evoluând în sferele înalte, s-a considerat cel puțin egalul lui Geoană, pe care nici măcar nu a ezitat să-l înfrunte („Mi-a vorbit foarte insolent!” – s-a plâns președintele colegilor), invocând „drepturile” constituționale.
Tot comportamentul lui Oprea din cele 20 de zile de ministeriat schițează portretu unui oprtunist lipsit de tact, arogant și abuziv, complet nepregătit să facă față unui asemenea rol, care implică, în primul rând, diplomație și precauție. Oprea a acționat acum ca pe vremea guvernului Năstase, când se știa de un singur stăpân. Acum numărul acestora a crescut și lucrul s-a văzut limpede în votul forului de conducere care l-a scos pe tușă aproape în unanimitate. Dar lucrul care l-a descalificat total rămâne paranoicul miting de suport orchestrat prin intermediul galeriei dinamoviste – o manifestare până acum unică în analele politicii.
Spuneam că „incidentul Oprea” a constituit primul test de rezistență al Coaliției. Unul trecut cu bine. Asta nu înseamnă că pe mai departe drumul va fi drept și lin.