Ziarul personal Octavian Andronic
24 Mai 2024 - 22:46
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vor să mă aresteze pentru că am vândut niște vaci cu reumatism!

-- Ioan Mureșan, fost ministru al Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Saturday 04 October 2008 Nr: 2329

"Finanțatorii"

de Octavian Andronic

Una dintre legendele fotbalului post-decembrist este că anumite persoane „de bine” nu au avut lucruri mai bune de făcut decât să bage bani pentru ca unele echipe să funcționeze, iar iubitorii fotbalului să fie mulțumiți. S-au autodenumit „finanțatori”, și așa le-a rămas numele, chiar dacă s-a putut constata, în destul de scurt timp, că acțiunile lor nu aveau nimic comun cu caritatea. Ba dimpotrivă.

Unul dintre primii „finanțatori” a fost George Copos. Îmbogățit rapid din experimente productive pe lângă lege (celebra sa producție de televizoare coreene, cărora le monta telecomanda în atelierele proprii), a folosit banii de publicitate acordați de Samsung pentru a intra în acționariatul clubului. În tot ce a făcut ulterior, Copos a dovedit un mare talent în a amesteca lucrurile și în a beneficia de roadele implicării statului în susținerea cheltuielilor clubului. Celebru pentru zgârcenia sa, a tras pe sfoară mai mulți antrenori, cărora nu le-a plătit cât le-a promis, dragostea sa pentru fotbal exprimându-se cel mai bine în tranzacțiile pe care le-a făcut cu jucătorii vânduți unor cluburi din străinătate.

Un alt finanțator celebru este Gigi Becali. Simplu microbist și fan al conaționalului său Hagi, el a intuit înaintea altora potențialul fotbalului de a face bani. După ce a reușit să-l elimine, plusând, pe Viorel Păunescu, i-a cointeresat pe câțiva dintre șefii de la acea vreme ai Armatei și a privatizat clubul în propriul beneficiu, pe baza unor împrumuturi nerambursate. Devenit stăpân sută la sută al echipei a început să scoată bani la greu, cumpărând jucători ieftini pe care i-a vândut scump.

Verii săi n-au avut anvergura lui Gigi și ei s-au mulțumit cu profitabilele impresarieri de jucători printr-o suveică ingenioasă care făcea ca cea mai mare parte a sumelor încasate pentru jucătorii vânduți în străinătate să fie rătăcită prin conturi fantomă sau paradisuri fiscale.

La Dinamo a fost mai greu ca unul singur să pănă mâna pe echipa miliției/poliției și după experiențele lui Ianul, a fost nevoie să se creeze o cooperativă cu șapte membri cu părți egale, între care Badea și Borcea luptă pentru întâietate pe seama lui Turcu.

Ultimul venit în lumea „finanțatorilor”, cam la spartul târgului, este sirianul Taher. În stilul său propriu, el a știut să profite de lăcomia (și de problemele) lui Copos, trăgându-i preșul de sub picioare. Din nefericire pentru el, asta s-a întâmplat în momentul în care echipa a intrat într-o criză profundă, cele 8 milioane de euro achitate lui Copos începând să miroasă a țeapă.

În linii mari i-am cam trecut în revistă pe unii dintre cei care în ultimele luni au făcut potecă pe la Parchet, dând cu subsemnatul în legătură cu modul în care au gospodărit banii pe care i-au „investit” în fotbal și despre cum au împărțit (și cu cine) sumele încasate pentru vânzarea de jucători. Este momentul în care această mare bășică se sparge și dă la iveală lăcomia, lipsa de scrupule și cinismul celor datorită cărora fotbalul a ajuns ce-a ajuns: scena pe care evoluează tot felul de personaje dubioase angrenate într-o farsă de proporții. Dosarele mânăriilor din fotbal au ajuns în fața instanțelor. Să vedem acum ce aranjamente se vor mai face. Că specialiști sunt cu duiumul! Se numeau „finanțatori”.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie