Sunt cele trei subiecte clasice de top care asigură o audiență majoră oricărei producții artistice sau jurnalistice.
Comisia Prezidențială pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice din România și-a prezentat marți raportul, stârnind o adevărată furtună: adversarii președintelui au jubilat și n-au contenit să comenteze malițios. Iată ce-l frământă pe Băsescu! Curvele și drogurile! Cu o subtilă trimitere la familie: chestia cu drogurile o preocupa și pe mezina familiei, europarlamentarul, care din experiența sa prin cluburile de noapte a cules și propunerea care s-a regasit în raport, referitoare la legalizarea drogurilor ușoare.
Oricât ar fi de tentante speculațiile în acest registru, cele două propuneri din raport merită o analiză obiectivă. Și anume: consumul de droguri și comerțul cu servicii sexuale sunt două realități dure ale lumii contemporane, cu impact crescut și în România. Consumul de droguri generează traficul, iar măsurile restrictive nu fac altceva decât să stimuleze o activitate de pe urma căreia se obțin profituri uriașe, neimpozabile. Comisia nu a facut gafa de a propune și dezincriminarea traficului, a comercializării “la negru” a drogurilor. Deși sunt tot mai numeroase vocile care susțin că o asemenea măsură ar conduce la prăbușirea rentabilității comerțului cu stupefiante și ar anula una dintre sursele principale de finanțare a altor acte nocive, între care și terorismul. Unele state au facut chiar experimentul legalizării comerțului cu droguri ușoare – Olanda. Iar măsura n-a fost urmată de o creștere a numărului de toxicomani, ba chiar a curățat strada de fauna dealerilor. Probabil că noi nu suntem pregătiți mental pentru acest stadiu. Dezincriminarea consumului n-ar face, însă, altceva decât să dea posibilitatea poliției să se ocupe prioritar de traficanți, nemaicomplicându-se cu consumatorii. Care, orice s-ar întâmpla, vor continua să consume și să caute surse de aprovizionare. Iar apoi, dependența îi lovește suficient de dur pe aceștia pentru a nu mai fi nevoie să fie încarcerați – cu costurile și riscurile de rigoare.
Cu prostituția este cam aceeași problemă. Legalizată sau nu, ea își continuă drumul milenar. Profesionistele sexului – indiferent de motivele care le împing spre o astfel de practică – vor continua să găsească în vânzarea de servicii ilegale o sursă de supraviețuire sau de opulență , după calități și tarife. Sancționarea lor contravențională este lipsită de orice efect. Atunci nu ar fi mai corect și mai practic ca această activitate să intre în rândul celor care pot fi controlate – din motive de profilaxie – și chiar impozitate – din rațiuni de protecție socială? Ar apărea bordelurile, indiferent cum se vor chema, dar vor dispărea peștii și exploatarea sexuală. Nu mai vorbesc de săracul nostru buget care ar putea beneficia de o sursă de alimentare. Mai sigură decât salariile și benzina.
Bref: sexul și drogurile sunt două probleme ale noastre, ale tuturor. Nu ale lui Băsescu. Iar lor trebuie să li se găsească o rezolvare. Propunerile din raport merită mai mult decât bășcălie.
P.S. Au mai rămas banii. Aceștia însă reprezintă o problemă. Practic de nerezolvat...