Ziarul personal Octavian Andronic
26 Mai 2022 - 05:12
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 18 noiembrie 2010 Nr: 3172

Comisarul comic-fantezist Șoric

de Octavian Andronic

Oricât s-ar screme trupe profesioniste, precum Divertis, Cârcotașii, Vacanța Mare și altele n-ar putea atinge culmile de perfecțiune la care a ajuns reality-show-ul oferit marți de către – de acum – celebrul comisar Șoric de la Piatra Neamț. Acest om și-a reprimat talentul și disponibilitatea cu care mama Natură l-a înzestrat în mod real, pentru o banală carieră de polițist. Ce-a pierdut nația română de-a lungul anilor în care comisarul s-a ocupat cu treburi banale, de poliție, s-a văzut pe parcursul reprezentațiilor în cascadă pe care le-a oferit într-o singură zi în care a înălțat orașul Piatra Neamț pe piedestalul celor mai distractive urbe ale Europei.

Simt nevoia câtorva precizări: dl. Șoric este șeful Poliției județului Neamț, cu sediul în orașul în care este primar baronul PDL Ștefan, zis Pinalti (poreclele sunt o regulă a lumii interlope!).

Acolo a avut loc o crimă ziua în amiaza mare, când un killer plătit a lichidat un interlop într-un bar din oraș, Făptașul a fost iute arestat de oamenii comisarului Șoric, pentru că între glonțul rivalilor și arestul poliției, acesta a preferat cea de-a doua variantă și s-a predat de bună voie. La conferința de presă organizată cu grăbire după acest succes istoric, șeful IPJ a fost încolțit de reporteri cu niscai întrebări incomode, între care și aceea că ar fi fost amic la cataramă cu mortul. În fața presiunii crescânde, comisarul s-a lansat într-o tiradă amețitoare, care a lăsat nația cu gura căscată. Alternând artistic episoadele dure cu accese de plâns, cu lacrimi în ochi și nod în gât, a început să se întrebe: ce e aia interlop? Dacă un om dă bani cu împrumut – cum fac o grămadă de conorășeni de-ai săi, între care și procurori (!) înseamnă că e interlop? Ce zice DEX-ul? Dar Codul Penal, care nu încriminează împrumutul cu dobânda? Amicul n-avea reclamații, ba, din contră, depunea plângeri că era urmărit și șicanat. Habar n-a avut că acela a cumpărat casa în care stătea comisarul! Ce să facă, dacă erau vecini? Brusc, revelația greutăților proprii i-a provocat un acces de revoltă: Știți dv. ce înseamnă să ai credite de 120.000 euro (?!). Evident. Nimeni din sală nu știa. Apoi: de ce nu vă interesează și faptul că provin dintr-o familie model, că sunt absolvent al unui liceu de matematică-fizică? (Chiar: de ce n-a interesat chestia asta pe nimeni?). După demonstrația de solidaritate a celor 76 de șefi de post care au amenințat ministrul că dacă nu revine asupra intenției de a-l schimba din funție, își vor da cu toții demisia, comisarul – evident reconfortat  - a intrat în dialog cu un post de televiziune pe care l-a porcăit în direct și l-a amenințat că-l dă pe mâna avocatului său. „Case closed!” – a încheiat distinsul discuția, convins că i-a făcut praf pe toți.

Dincolo de aspectul comico-umoristic, episodul ăsta dezvăluie o realitate cruntă. Și anume, ce tip de personalitate poate să ajungă în fruntea poliției – dl Șoric fiind în mod evident dezechilibrat cu psihicul și cu mari probleme de auotcontrol. Apoi: cât de profundă este „integrarea”  dintre polițiști și infractori, care ajung nu doar să se învecineze, dar să și socializeze intens. Trei: cât de bine reglată este relația de conlucrare între autorități în general și lumea interlopă care dă bani cu dobândă cămătărească.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie