Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 21:03
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 15 septembrie 2010 Nr: 3125

"Colecționarul" Vîntu

de Octavian Andronic

Văzut ca un oponent al tendințelor discreționare de la vârful puterii actuale, cel puțin de câte o parte a publicului, până la reținerea sa de către procurori, Sorin Ovidiu Vîntu începe déjà să fie abandonat de către cei pe care i-a strâns de-a lungul timpului în jurul său, evaluându-i și folosindu-I în funcție de oportunități și posibilități. De pe lunga listă de plăți mai mult sau mai puțin generoase – omul are o pasiune de colecționar – se desprind, unul câte unul, cei care presimt că sfârșitul afacerii nu va fi în favoarea acestuia, încercând să-și confecționeze legitimații de simpli curioși, care n-au dorit decât să vadă cum se manifestă o celebritate de tipul acesta. Mă îndoiesc de faptul că cooperantul “pensionar” al arestului din Rahova și-a făcut iluzii în legătură cu cei din jurul său. Mai ales că nu se află la prima experiență de acest gen. Tot așa, în 2000, cei care făceau coadă la ușa lui pentru o sponsorizare sau pentru o recunoaștere (pecuniară) a meritelor lor, s-au împrăștiat în toate zările atunci când a explodat bomba “F.N.I.”. Pentru ca apoi, în timp, să se îndrepte din nou spre cel care părea că renaște din propria sa cenușă cu puteri și finanțe însutite.

Sorin Ovidiu Vîntu a dat, într-adevăr, o astfel de impresie. Dacă în prima fază s-a concentrat asupra racolării de oameni din “servicii” – la paritate, și a încercat cu timiditate nespecifică să tatoneze zona presei (care l-a fascinat întotdeauna) prin inițierea noii serii a “Curentului” interbelic (ca să nu punem la socoteală slabul randament pe care l-a dat finanțarea unui partid de dreapta - UFD) în intervalul post-Gelsor a considerat că a venit vremea ofensivă pe toate planurile, dar în special pe acela al mijloacelor media, instrumentul major prin care ar fi putut să-și atragă scopurile politice.

Care scopuri – veți întreba? Acelea de a se afla în spatele celor mai importante decizii, prin personajele pe care le putea impune. Dacă în perioada guvernării PSD nu a vut prea multe succese – nereușind să “comunice” cu tandemul Iliescu-Năstase, momentul favorabil a părut să fie acela al venirii la putere al Alianței D.A., și liberalii și democrații având nevoie de sprijin mediatic și nu numai. A fost curtat - discret – chiar de Băsescu, și-a regăsit vechi tovarăși de drum în guvernarea liberală și ambițiile sale au părut că găsesc instrumentul ideal în noua “stea” social-democrată, Mircea Geoană, personaj pe care l-a supraevaluat într-un mod catastrofal. Pentru ambii...

S-a înșelat – cum s-a înșelat, dealtfel, de atâtea alte ori. Pentru că prețuitorul de oameni nu este și un bun utilizator. Eșecurile sale au început să apară în serie când a abandonat domeniul preferat – speculațiile – în favoarea "construcțiilor". Atașându-se de ele, acestea l-au tras în jos, și financiar și ca putere de influență.

Episodul la care asistăm vine aproape firesc în continuarea altora. Oamenii “devotați” se vor risipi din nou spre toate zările și îl vor lăsa singur, să se descurce, de teama de a nu fi trași în vârtej. Șansa unei noi reveniri imi pare tot mai puțin probabilă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie