Ziarul personal Octavian Andronic
26 Feb 2024 - 10:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Noi nu recunoaștem că am trădat!''

-- Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 17 august 2007 Nr: 2028

"Cei mai căutați": dă Doamne să nu-i găsim!

de Octavian Andronic

Poliția Română are și ea o rubrică de „most wanted” – cei mai căutați infractori, dispăruți înainte sau după ce au fost condamnați. Spre deosebire de americani, polițiștii români nu pun premii sau recompense pe capul dispăruților. Îi  fac doar de râs, punându-le fotografia pe un site și spunând ce e cu ei. În aceste condiții nu este de mirare că acestă rubrică devine mai degrabă un soi de top al VIP-urilor, decât un apel cetățenesc la respectarea legii. Cred că în felul acesta îl iau și cei urmariți, care, pe acolo pe unde s-au oploșit, nu prea își fac probleme. Ba, unii dintre ei mai dau telefoane în direct pe la talk-show-uri sau se distrează scriind scrisori procurorilor.

Culmea este că, din cei cam 30 de „most wanted”, 9 sunt binecunoscuți publicului, datorită popularizării intensive pe care le-a făcut-o mass media. Hai să-i trecem puțin în revistă și să vedem dacă despre unii dintre ei memoria colectivă a mai păstrat vreun amănunt.

Printre cei mai „noi” se numără Omar Hayssam și Mihai Necolaiciuc. Primul, om de afaceri cu relații politice sus puse, a avut proasta inspirație să monteze o răpire de junaliști pentru a scoate niște bani din țară, răpire care i-a scăpat de sub control. Asupra lui planează cea mai gravă acuzație, cea de terorism, iar cazul său e departe de a fi lămurit. Căutat fără vlagă de autorități, el trăiește bine mersi, pe undeva prin Siria, unde vacanța asta și-o va petrece în prezența familiei.

Mihai Necolaiciuc, deținător al unor importante decorații, a devalizat sistematic CFR-ul sub oblăduirea câtorva miniștri ai transporturilor. A dispărut înainte de a fi deferit justiției și trăiește și el, bine mersi, pe undeva prin Austria. Tot pe acolo își duce veacul și Severin Tcaciuc, cel care și-a bătut joc de polițiștii care îl urmăreau, trecând granița pe sub nasul lor.

Peste cazul „Bucurenciu” s-a șternut praful. Omul cu o jumătate de milion de dolari în portbagaj, furați de o echipă de interlopi cu conexiuni în poliție, face plajă de câțiva ani buni prin Republica Dominicană. Bivolaru, Gregorian, a găsit adăpost în Suedia, unde e considerat persecutat de autoritățile române, de sub al căror nas a dispărut și el extrem de ușor.

Nicolae Popa a fost administratorul personal al lui Vântu, omul care scotea banii de la FNI și-i ducea unde trebuie. E în Suedia, ca și Bivolaru, unde are un buisness și unde nimeni nu-l mai întreabă de sănătate.

Despre Leonoda Teohari, lumea a uitat cu desăvârșire. Este unul dintre cei care au devalizat banca Dacia Felix, luând cu ușurință suspectă împrumuturi de milioane de dolari pentru  proiecte fanteziste care n-au fost niciodată demarate. Își papă și el banii liniștit, pe undeva prin Franța, fără teama că cineva îi va putea cere înapoi.

Cel mai vechi „dispărut general” este însă fostul membru CADA, Octavian Popescu, unul dintre artizanii evenimentelor violente din 13 iunie, soldate cu incendierea sediului Poliției și furtul armelor din depozite. A făcut „pași” înainte ca generalul Voinea și cei care s-au făcut că anchetează dosarul (rămas doar al Mineriadei) să apuce să se intereseze de soarta lui. Se crede că s-a stabilit în Elveția.

Căutați. Foarte căutați. Cu o râvnă care te duce cu gândul  la zicala: „Dă Doamne să nu-i găsim!”Pentru ca abia atunci ar începe complicațiile.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie