Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 03:36
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Acest top e o prostie! (despre 'Topul 300 al celor mai bogați români')

-- Dan Voiculescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 18 noiembrie 2009 Nr: 2905

„Cartoful” Hayssam

de Octavian Andronic

Este, desigur, greu de crezut că apariția volumului la care au colaborat un procuror dat afară și un ziarist de afară este o simplă întâmplare. Că acum s-a terminat procesul de producție al cărții și ambii n-aveau ce face decât să-i dea drumul pe piață. Că momentul a fost atent premeditat o dovedește până și faptul că dl. Gaetan – ginerele unei foste candidate la președinție – a adus întregul tiraj cu bagajele sale de la avion, de teama unor sabotaje ale slujitorilor puterii.

Dintr-un anumit punct de vedere scopul a fost atins. Scandalul a ajuns la cota maximă, punând pe jar floarea comentatorilor pro sau contra. Președintele Băsescu a reacționat în maniera cunoscută, de pe scările Cotrocenilor, adresând țării mesajul său de avertisment și dând în vileag manevra ocultă. Astfel de lucruri s-au mai întâmplat de-a lungul campaniilor electorale și ele fac parte din strategiile pe care le utilizează un staff. Singura diferență este că de data asta li se întâmplă celor care altădată beneficiau de rezultatul acelorași demersuri. Într-un fel e bine că protagoniștii încearcă pe propria piele efectele unor operațiuni care numai curate nu pot fi calificate.

Nu cred că impactul acestui episod va fi unul major și zvonul său se va stinge când va apărea următorul. Cred însă că trebuie luat aminte asupra câtorva lucruri.

„Afacerea Hayssam” este un cartof fierbinte, pe care protagoniștii îl pasează de la unii la alții. Considerat inițial omul pesediștilor (doar a voiajat în avion cu Iliescu, nu-i așa?) el se dezvăluie însă a fi acționat ca sirianul imparțial, contribuind electoral pe toate fronturile. A făcut ceea ce fac majoritatea oamenilor de afaceri nedispuși să riște businessul mizând pe o singură carte. Ea îi frige acum pe toți cei care au lăsat-o în coadă de pește, sperând că uitarea se va așterne asupra sa. Și s-au înșelat. Pentru că întrebările  lăsate fără răspuns revin acum în forță. Și sunt multe. Cea mai acută rămâne fuga sirianului, dacă se poate spune așa. Cum a fost posibil ca un om acuzat de una dintre cele mai grave culpe să-și ia tălpășița în liniște, de sub nasul tuturor serviciilor secrete sau nu? Putea să se întâmple asta fără un ordin de sus? (Nastasiu zice că nu!). Cine l-a trimis pe Nastasiu, acuzatorul, să ceară instanței eliberarea lui Hayssam? (La asta n-a prea răspuns nici Nastasiu). S-au plătit sau nu milioanele de răscumpărare? A existat vreo înțelegere „didactică” legată de viitorul lui Hayssam? S-au făcut sau nu presiuni asupra procurorilor de a da o anumită soluție, agreată la vârf? De ce s-au securizat documentele pe o perioadă atât de lungă?

La niciuna dintre aceste întrebări nu s-au dat răspunsuri credibile, argumentate. S-au făcut doar afirmații și s-au lansat acuze. Iar cartoful rămâne la fel de fierbinte.

Cea mai gravă chestiune este însă aceea a statutului funcționarilor publici, care sunt procurorii. În mod, probabil, intenționat, activitatea și limitele acțiunilor lor nu au fost clar reglementate. Și iată că este posibil ca date ce ar trebui să fie protejate de legea secretului sunt puse pe tarabă ca la piață. În beneficiul celor care pot să profite de ele și acre nu se sfiesc să o facă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie