Ziarul personal Octavian Andronic
28 Iun 2022 - 23:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"De ce nu m-am făcut ministru, mă privește. Aș fi putut să fiu, dar am hotărât să nu fiu!"

-- Dan Voiculescu, președintele PUR

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 20 februarie 2009 Nr: 2435

Xenofobie sau Sexofobie?

de Octavian Andronic

Dacă italienii se așteptau să dea buzna la ei profesori universitari, ingineri sau medici specialiști din România pentru a câștiga o bucată de pâine, s-au înșelat crunt. e fapt, categoriile sociale care au luat drumul însoritei Italii au fost cele mai defavorizate: cei mai săraci din cele mai amărâte sate, dezrădăcinații din mahalalele marilor orașe, "pensionarii" educați în instituțiile penitenciare. Aceștia sunt cei care, nemaiavând nici ce pierde, nici ce câștiga într-o țară în care tot ceea ce era de furat se furase deja, au preferat să-și ia lumea în cap pronind spre un necunoscut plin de promisiuni. Nimeni nu i-a așteptat acolo cu pâine și sare. Majoritatea au eșuat prin taberele improvizate din no man's land-ul marilor orașe, tolerați de autorități comode sau excedate de afluxul de imigranți, unde n-au avut nici locuri de muncă cinstită și nici vreun dram de înțelegere din partea colectivității.

În mod aproape necesar viața lor a căpătat cursul pe care-l acuză acum autoritățile italiene: infracțiuni minore - furturi, înșelăciuni sau majore - tâlhării, violuri sau chiar crime. Nu știu dacă în mod real românii - sau cei care se legitimează a fi români - dețin, într-adevăr întâietatea în statisticile negre. Probabil că nu. Marocanii și albanezii au o tradiție mai puternică pe aceste coordonate. Românii însă s-au remarcat prin natura mizerabilă, dezgustătoare a faptelor lor. Dacă furturile și înșelăciunea mai sunt, de bine de rău, tolerate, nimeni nu e dispus să accepte violul sau crima. Sau pe ambele. Mailat n-a fost un deschizător de serie, dar a întruchipat toate elementele detestabile: de etnie romă, cu antecedente penale, autor al unu viol urmat de o crimă absurdă. Nu știu cum se face, dar compatrioții noștri se află sistematic în postura de violatori odioși - precum cei doi țigani unguri care au agresat cuplul de adolescenți de la Roma, de Sfântul Valentin.

Mă întreb cum ar reacționa opinia publică de la noi dacă reprezentanții unei etnii oarecare, ajunși aici pentru a trăi ceva mai bine decât la ei, ar comite violuri în serie și crime. Ce am spune? Am avea alte opinii decât cele pe care le au italienii acum? Desigur, este condamnabilă incriminarea unei naționalități. De incriminat sunt doar infractorii, de orice etnie. Și, mă întreb dacă nu cumva nu ne-ar veni și nouă în cap ideea castrării violatorilor. De ce nu, la urma-urmelor? Față de violența irațională a actului violului, un astfel de tratament poate să fie pe deplin justificat. Și cu efecte educative certe. Desigur, de aici până la aplicarea pedepselor de tip taliban - gen tăierea mâinii la hoți - nu e decât un pas...

Plângerile italienilor la adresa românilor deși sunt de înțeles, nu sunt pe deplin justificate. Escaladarea fenomenului infracțional în rândul emigranților se datorează, în bună măsură, modului nefiresc de "înțelegător" în care justiția și poliția i-au tratat pe aceștia, și dezinteresului autorităților locale care au permis înființarea și funcționarea acestor lagăre în care a proliferat fărădelegea. Și a căror incendiere sau anihilare sub roțile buldozerelor nu mai rezolvă nimic.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie