Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 03:46
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

O carte bună este ca o mâncărime - nu te poți abține să nu ajungi la ea!

-- Laura Bush

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 06 September 2011 Nr: 3355

Week-end la Mamaia

de Octavian Andronic

Am fost în ultimul week-end la mare. La Mamaia. N-am mai trecut prin "perla" litoralului de mulți ani. Cred că vreo zece. De aceea nici nu mi-am putut da seama cât de spectaculos se dezvoltase până în criză. Am văzut însă cât de șocant a căzut după aceea. Mamaia rămâne cea mai solicitată stațiune de pe Litoral. Are avantajul de a fi cea mai la îndemână pentru cei care vin din țară. Ca să ajungi în celelalte, din Sud, ai nevoie de nervi tari, mai ales dacă prinzi un week-end din ăsta, aglomerat și mai și vii de la Cernavodă pe șoseaua care strangulează traficul până o fi gata toată autostrada.

Mamaia se umple-ochi în week-end-urile din August. Durata medie a sejururilor anului este de trei zile: de vineri până duminică. Durata sezonului-plin (vorba vine) este de o lună: de prin 20 iulie, până prin 20 August. Este intervalul în care cine poate dă buzna să prindă puțin bronz estival. Puhoaiele de oameni nu aduc însă și încasări record.

În timp ce restaurantele clasice șomează, autoservirile sau “alimentarele” sunt luate cu asalt. Principiul călăuzitor este ca omul să cheltuiască cât mai puțin din puținul pe care-l are. Se mănâncă pe terasă, pe plajă, în parcări și prin camerele de hotel. Unele restaurante nici nu mai angajează personal. Ce să facă cu el. Mihai, șef și proprietar de restaurant central, își aduce aminte cu nostalgie de anii de după revoluție, când hotelul se umplea cu familii de mineri. Bucătăria zbârnâia. Dar ăia veneau pe banii sindicatului. Acum sindicatul nu mai are fonduri ca să-și trimită nici șefii. Prețurile din restaurant sunt decente, dar omul face comparații cu autoservirea și vede că acolo e mai ieftin. Nu vede însă grenajul, care e la jumătate. Și nici diferența dintre o față de masă și o masă soioasă. Dacă hotelurile și restaurantele suferă, prosperă comerțul cu de toate.

Celebra faleză a Mamaiei, pe care-și etalau noii îmbogățiți luxul, s-a transformat într-un bazar multicolor. Nici telegondola – mândria lui Mazăre – nu mai atrage prea multă lume. Iar de când s-a desființat taxa de stațiune și mașinile intră libere printre cabinele ca la autostradă, drumurile stațiunii s-au umplut de gropi și de hârtoape. Nu s-a mai asfaltat nimic de doi ani – de când Primăria nu mai încasează de la cei care trec pe aici.

Hoteluri de lux, ca Rex, sunt închise. Ăsta și-a schimbat stăpânul. Prea multe construcții noi nu s-au ridicat, iar ultimele hoteluri comuniste datează de prin 1987-1988. “Pun pariu că în doi-trei ani, centrul de atracție se mută la Năvodari!” – îmi spune Mihai, și știe ce spune. După ce se termină Mamaia, încep construcțiile de lux care profită de plaja imensă și de liniștea din jur.

Multe condominium-uri, siluete îndrăznețe și, mai ales, selecție naturală. Aici n-au ce căuta cei cu bani puțini, chiar dacă cei cu bani mulți s-au mai rărit, iar unii dintre proprietarii de chilipiruri, de prin 2008-2009, acum n-au bani să plătească cheltuielile de întreținere de peste an.

Mamaia a mai trecut un sezon, iar ministrul Udrea se laudă cu recordurile duminicale. Rezultatele acestora nu se văd însă și în punga Finanțelor. Cei care se mai pricep afirmă că într-un sezon estival statul încasează doar vreo 10 la sută din cât i s-ar cuveni, cu taxe și impozite. Evaziune e sport național. Și estival. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie