Pentru români, din a căror memorie colectivă nu s-au șters încă traumele legate de suzeranitatea sovietică din anii '50, noțiunea de „comisar" are o conotație foarte precisă: împuterniciții Moscovei, care, în numele comunismului învingător, aveau dreptul de a tăia și spânzura pe meleagurile eliberate de tirania capitalistă.
Astăzi, când comisari ai Uniunii Europene și ai altor instituții continentale își fac apariția pe la București, instinctiv am o strângere de inimă. Știu foarte bine că termenii nu sunt comparabili, că semnificația și atributele sunt altele, ca și perspectiva.Însă simplul fapt că cineva vine de undeva, pentru a ne spune ce trebuie să facem sau pentru a verifica dacă am făcut cum ni s-a spus, mă face să mă întreb ce blesteme istorice fac să atârne întotdeauna deasupra capetelor noastre o sabie a lui Damocles. Probabil că un alt soi de comisari au apărut pe aceste meleaguri și după cucerirea Daciei de către romani, iar în perioada în care am fost supuși ai Imperiului Otoman, aceiași purtau turbane și șalvari. Esența a rămas însă aceeași....
Este fără rost să învinuim pe cineva pentru această condiție. Singurii vinovați suntem noi și cei pe care ni i-am cocoțat pe uneri, pentru a ne arăta direcția. Și incapacitatea noastră, devenită cronică, de a ne organiza și de a ne chivernisi fără ca alții, să vină și, în numele intereselor lor, să ne lămurească despre natura intereselor noastre. Comisarii - cu sandale, șalvari, cizme sau pantofi de lac - tind să devină una dintre constantele existenței noastre. Să-i privim și să ne privim cu realism și cu suficient de multă înțelegere. Căci n-avem încotro.