Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 15:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Eu, sincer să fiu, aș vrea să dau postul Tele 7abc lui Ludovic al XIV-lea.

-- col. (m) Virgil Voiculescu, director general Tele 7 abc

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 29 noiembrie 2008 Nr: 2376

Votul de criză

de Octavian Andronic

Cel de-al șaselea scrutin legislativ este primul care are loc într-un context cu totul diferit de celelalte. Nu doar modificarea sistemului de vot  - de la listă la uninominal – ci, mai ales perspectiva economică imediată este cea care face ca alegătorii să abordeze la nivel diferit acest scrutin

Din 1990 până în 2004, România s-a aflat pe un trend ascendent, propunându-și, rând pe rând, obiective care să contribuie la creșterea performanțelor economice și la ridicarea nivelului de trai. Fie că a fost vorba de intrarea în NATO sau în Uniunea Europeană, guvernele care au rezultat din componența legislativelor au încercat să îndeplinească acele criterii de performanță pe care le-au fluturat prin fața alegătorilor în campanii. Acestora li s-au promis, de fiecare dată, condiții mai bune în educație și în asistența medicală, pensii mai decente și salarii mai mari pentru bugetari, aflați într-o permanentă competiție cu salariații de la privați. Totul depindea, de fiecare dată, de mersul economiei, iar mersul acesteia era strâns legat de reglementările fiscale menite să asigure stabilitate și coerență cadrului în care acționează economia, contribuind prin măsuri judicioase la înregistrarea performanțelor superioare, cu efecte directe asupra încasărilor de impozite și taxe. Cea mai mare găselniță a fost considerată, în acest sens cota unică de 16 la sută, a cărei idee a vehiculat-o mai întâi PSD-ul, pentru a fi mai apoi preluată de către Alianța D.A. În primii ani de guvernare i s-au adus elogii chiar, fiind considerată responsabilă de creșterea încasărilor la buget, după care asupra taxei s-a așternut liniștea.Criza financiară izbucnită la mijlocul acestui an a făcut mai evidente marile discrepanțe sociale pe care le-a creat cota liberală, polarizând și mai acut societatea, între bogații deveniți tot mai bogați (feluritele TOP-uri ale miliardarilor veghiculau sume uriașe create aproape peste noapte) și săracii aflați într-un proces de sărăcire contină, în condițiile „egalității de șanse”: 16 la sută plătește și bogatul care are, și săracul care n-are.

Reacția în lanț declanșată în economie, aflată abia la începutul său, este elementul care diferențiază net contextul actual de cele precedente. Pentru prima dată România nu se mai află în fața unei perspective optimiste, de creștere. Pentru prima dată promisiunilor a trebuit să li se pună o frână pentru a nu friza indecența, în fața unei realități tot mai amenințătoare. Pentru prima dată electoratul se întreabă cine ar putea gestiona amai bine criza și lipsurile viitoare. Până acum, problema s-a pus într-un singur sens: cine va împărți mai bine plăcinta aruncată în cuptorul unei economii energizate. Experiență de gen nu are nici unul dintre partidele care se înghesuie să obțină mandatul administrativ. Problemele care vor veni sunt de o complexitate care depășește capacitatea de analiză și  reacție a unor guvernanți care n-au învățat decât adunarea și tabla înmulțirii. Îngrijorarea firească a electoratului se traduce, cel mai direct, prin refuzul de a încredința acest mandat, prin neparticipare la vot.

Aș dori să mă înșel, dar sunt aproape sigur că „învingătorul” în aceste alegeri este partidul absenteiștilor...Votul de criză va fi un non-vot.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie