Ziarul personal Octavian Andronic
17 Aug 2022 - 17:30
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați convinși de cei care cred că ei dețin portofoliul de inteligență al națiunii. La fel ca foștii securiști și activiști, ei (ziariștii - n.r.) încearcă să-și păstreze privilegiile.'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 27 decembrie 2007 Nr: 2113

Vânătoarea de miniștrii

de Octavian Andronic

Încă în urmă cu 10 ani, Orban ar mai fi avut șanse ca accidentul său să fie mușamalizat. Astăzi aceste șanse tind spre zero. Ca un pitbull, presa a înhățat cazul și refuză să-i dea drumul, cu toate sforțările ghinionistului demnitar.
Accidentul care i s-a întâmplat dlui Orban i se putea întâmpla oricui. Neatenție, ghinion, o zi proastă - toate au concurat spre deznodământul cunoscut. Și pentru care ministrul poartă răspunderea pe care o poartă orice cetățean.
Unii au fost, probabil, revoltați de insistența reporterilor, de hărțuirea rudelor fetei accidentate și chiar a ministrului. Este însă un lucru cu care trebuie să ne obișnuim. Într-o democrație funcționează principiul interesului public: dl Orban are un mandat, iar acest mandat implică transparența. Nu se poate prevala de regula intimității. Aceasta e valabilă pentru cetățeanul simplu, care nu are de dat socoteală nimănui, decât legii. Persoanele publice dau însă socoteală și societății. Spuneam că, în urmă cu 10 ani, Orban ar fi avut șanse incomparabil mai mari de a-și mușamaliza accidentul. Oricum, plata unor sume de bani către victimele accidentelor pentru a renunța la depunerea plângerii este o practică curentă. Nimeni nu mă va putea convinge că primul lucru pe care l-a făcut ministrul după ce a luat fata pe capotă nu a fost să se înțeleagă cu părinții ei asupra sumei care să compenseze rănile suferite, din fericire nu grave. Legea nu pedepsește acest tip de înțelegeri. Ministrul este însă vinovat de raportarea cu întârziere a accidentului către organele competente. El ar fi dorit să treacă totul sub tăcere, pentru că nu-ți pică bine, ca ministru, o astfel de întâmplare. Dar nu s-a mai putut. Și nu este exclus ca dacă Parchetul va dori cu adevărat să lămurească acest caz, să fie anulată și înțelegerea. În acest caz povestea devine penală. Iar demisia lui Orban iminentă.
Un adevărat dezastru pentru omul care s-a văzut, sistematic, ieșind pe locul doi în competițiile politice. Personaj orgolios, și-a dorit să fie primar al Capitalei și n-a reușit. Și-a dorit să dețină o funcție mai importantă în partid, dar n-a avut susținere. S-a decompensat prin poziția de purtător de cuvânt în care s-a putut manifesta agresiv la adresa lui Băsescu. Remanierea democraților i-a oferit marea șansă: aceea de a fi ministru. Și, de când a preluat portofoliul, profită din plin de privilegiile și vizibilitatea pe care i le conferă această funcție.
Într-un stat normal, cu politicieni responsabili, Orban ar fi trebuit să-și dea demisia imediat după dezvăluirea încercărilor sale de acoperire a urmărilor accidentului. N-a făcut-o, dându-i astfel apă la moară inamicului Executivului, care nu va întârzia să-l denunțe pe răbojul coaliției de mafioți, incompetenți și penali din acest cabinet care încearcă cu disperare să reziste în fața evidenței slăbiciunii sale. Și a „legitimității” tot mai reduse.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie