Pentru cei mai mulþi dintre românii obiºnuiþi, Uniunea Europeanã, continuã sã fie, la aproape un an de la aderare, o noþiune confuzã care rãspunde la o singurã întrebare: vom trãi mai bine înãuntrul ei?
Rãspunsul este: da. Dar! Nu peste noapte ºi nu fãrã o serie de eforturi necesare ºi considerabile. Uniunea a avut în vedere decalajele dintre membrii cu stagiu ºi noii veniþi. Acestea au fãcut obiectul unui program vast ºi ambiþios.
Statele membre cu un produs intern brut mai mic de 90% din media comunitarã urmeazã sã primeascã o sumã totalã de circa 70 miliarde de euro, pentru programe de investiþii în domeniile protecþiei mediului ºi reþelelor de transport transeuropean. Fondul de Coeziune va acoperi în special investiþii în þãrile nou venite. Acesta va contribui, alãturi de Fondul European de Dezvoltare Regionalã, la programe multinaþionale gestionate descentralizat, în loc sã mai fie supuse aprobãrii individuale a proiectelor de cãtre Comisie. Este o facilitate extraordinarã, care eliminã o mare parte a birocraþiei ºi a unor tratamente preferenþiale. Cu alte cuvinte, Uniunea a format un purcoi de bani ºi spune: veniþi sã-i luaþi ºi sã-i folosiþi!
Uºor de zis, mai greu de fãcut. La un an de la deschiderea acestui proces, România nu a obþinut încã niciun euro. De ce? Lipsesc nu doar proiectele - executate conform normelor ºi rãspunzând regulilor - ci mai ales modul de administrare ºi operare. ÃŽn haosul coborât deasupra administraþiei publice responsabile de gospodãrirea fondurilor europene, fondurile structurale rãmân, uite, încã, un soi de “Fata morgana” pentru instituþiile , persoanele, forurile interesate sã le foloseascã, într-o formulã extrem de avantajoasã (85% din fonduri sunt puse la dispoziþie de Comisie, 10% de stat ºi 5% de cãtre iniþiatorii proiectelor).
Pentru ieºirea din acest impas, Universitatea Athenaeum a decis sã facã o miºcare decisivã: a reunit vreo 50 de specialiºti din administraþie, mediul academic, afaceriºti, pe care i-a dus la Bruxelles, în "gura lupului", sã afle din sursele cele mai autorizate ce ºi cum. Seminarul Internaþional "Atragerea Fondurilor Structurale în România. Metodologie de execuþie", desfãºurat timp de douã zile la Bruxelles s-a bucurat de participarea unor specialiºti ºi responsabili cu autoritate din cadrul Comisiei.
A þinut sã fie prezent la întâlnirea cu delegaþia românã ºi fostul ambasador ºi ºef al Delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti, Es. Jonathan Scheele un bun cunoscãtor al realitãþilor româneºti ºi, în acelaºi timp, un prieten al României.
Semalul dat de domnia sa a fost unul foarte hotãrât: aþi pierdut zece ani pânã sã vã apucaþi de treabã. Nu mai pierdeþi alþi zece, în interiorul Uniunii, cum au fãcut grecii. Formulaþi o viziune a integrãrii europene, un program pe termen lung, care sã fie aprobat ºi urmat de toate forþele politice. Începeþi prin a învãþa sã faceþi proiecte ºi sã accesaþi fondurile care vã sunt puse la dispoziþie ºi pe care altfel le veþi pierde ºi le vor folosi alþii, care sunt dispuºi sã aplice lecþia!
"Sper din toatã inima cã acest seminar ne-a deschis ochii ºi va determina o miºcare concretã ºi necesarã în direcþia accesãrii fondurilor structurale, de care þara are atâta nevoie", declara doamna Emilia Vasile, rector al Universitãþii Athenaeum, la finele seminarului care are meritul de a fi trasat o potecã a iniþiativei private pe ºantierul întârziat al “ºoselei” oficiale.