Ziarul personal Octavian Andronic
03 Mar 2024 - 02:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 11 ianuarie 2008 Nr: 2117

Un simulant între simulanți: Hayssam

de Octavian Andronic

Dacă boala lui Hayssam nu este reală, înseamnă că sirianul este un actor desăvârșit și ne-a păcălit pe toți. Atât de bine și-a jucat rolul încât și eu m-am întrebat, la vremea respectivă, dacă este necesară arâta cruzime din partea anchetatorilor încât să-l târască, pe jumătate mort, prin tribunale, păzit de mascați, și cu transfuziile atârnate după el. Nu cred însă că a putut să păcălească și un eminent chirurg precum cel care l-a operat de cancer la colon, analizele histopatologice punând atunci clar în evidență maladia de care suferea. Ceea ce nu este însă exclus este o remisiune a bolii, care se manifestă frecvent și care poate da senzația unei vindecări. Starea de dinainte de dispariția lui Hayssam putea însă să-l păcălească și pe un vulpoi precum procurorul Nastasiu. Din transcrierile convorbirilor telefonice dintre cei doi reiese limpede frustrarea acestuia, el încercând, cu destulă stângăcie, să afle de la Hayssam mai mult decât era dispus acesta să spună. Și chiar dacă sirianul n-a părăsit România elegant și parfumat, pe calea aerului, cu pașaport valabil dar contrafăcut, ci printre oile și căcărezele lor de pe vaporul lui Tartoussi, un lucru este clar: păcăleala a fost cu voie de la Poliție! Ar trebui să fim foarte proști ca să ne imaginăm că purtătorul unei asemenea mize - prima răpire teroristă din istoria noastră - putea să scape printre degetele celor 5 sau 6 instituții care-l monitorizau cu sau fără mandat. Chiar Hyssam dă de înțeles că dispariția i-a fost facilitată nu din partea celor de dincolo de lege, ci chiar de către cei care o au în grijă. Două motive sunt de pus pe tapet: primul - o substanțială sumă de bani (de ordinul milioanelor de euro) pusă la bătaie și împărțită între cei de la niveluri mai înalte sau mai intermediare care puteau să-i acopere ieșirea. Al doilea: o complicitate la nivel înalt din partea unor instituții pe care eventualele dezvăluiri în instanță ale sirianului le-ar fi putut pune la zid. Pentru că, să ne amintim dacă cumva am uitat, fugarul de azi a mai reușit o dată să-i păcălească pe toți, chiar la debutul afacerii ostaticilor, când el se afla în dialog direct cu toți șefii de servicii secrete și (posibil) chiar cu președintele Băsescu. Soluțiile pe care le oferea atunci au făcut să se nască suspiciuni care, în cele din urmă, au condus chiar spre el. Ce fel de aranjamente se vor fi propus atunci, ce fel de înțelegeri se vor fi făcut - e greu de știut. Nu le știa nici măcar Nastasiu care-și dădea totuși seama că se izbește de un zid al tăcerii pe firul unor informații pe care le deținea, dar pe care nu putea să le folosească.
Sănătos sau nu, Hayssam nu prea mai are acum motive să se teamă. Banii și relațiile îl pun la adăpost de pericolul unei returnări din partea autorităților din Siria sau Liban. Sau de pe unde va mai fi fiind, iar despre o operațiune de „răpire” a sa mi se pare comic să vorbim. Adevărul, îl vom afla, poate, dacă „teroristul” va avea cheful și curajul de a vorbi deschis. Atunci, sigur vor cădea niște capete... dacă nu, nu!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie