Omul cu cea mai mare pondere executivă din UDMR, Laszlo Borbely a aruncat o vorbă: „UDMR ar putea da prim ministrul!”.
Evident că afirmația poate fi considerată ca una lansată la plesneală, ca să mai învioreze atmosfera. De ce nu? Uniunea a avut și candidat la Președinție, în mai multe rânduri, și n-a fost un capăt de țară. Numai că, după părerea mea, Laszlo Borbely nu vorbește în dodii. În spatele afirmației sale se ascunde un serios semnal pe care UDMR îl dă „acționarului majoritar” al Alianței de guvernare, care traversează o criză majoră. De personalitate și de persoană.
Sigur, se poate zice că sătul să tot caute pe la BNR un om care să-l înlocuiască pe Boc și dorind să dea o lecție PDL-iștilor „avizi de putere”, Traian Băsescu s-ar putea orienta către un reprezentant al partidului etnic. În fond, dacă Hunor a fost bun de ministru al culturii române, iar Marko de vicepremier al guvernului român, de ce n-ar fi un altul – de exemplu Laszlo Borbely - bun de prim ministru? Are o experiență ministerială considerabilă (a îndeplinit funcția și pe perioada mandatului lui Tăriceanu) se află într-o relație coerentă cu politicieni din toate partidele. De ce nu, deci?
Direcția în care bate Borbely cred însă că e alta. Constituirea USL este un semnal de alarmă și eventuala venire la putere a acestei alianțe ar putea arunca UDMRul într-o Opoziție cu care nu prea mai este obișnuit. În ultimii șase sau șapte ani, cu excepția perioadei în care a funcționat Guvernul PDL-PSD, ungurii au fost mereu în tabăra de la putere. Drumul pe care merge actuala coaliție, sub înțeleapta conducere a lui Boc, riscă să dea într-o fundătură electorală, iar pronosticul sondajelor nu este deloc optimist, indicând că prețul susținerii democrat-liberalilor ar putea fi plasarea sub pragul electoral. În această situație Uniunea ar avea temeritatea să-și asume conducerea guvernului printr-un premier. Oferta poate deveni la nevoie, condiție, iar în ultimă instanță șantaj: Nu ne dați funcția de premier? Ne retragem din Coaliție și ne oferim serviciileUniunii Social-Liberale care va fi fericită să nu mai trebuiască să aștepte alegerile din 2012 ca să-și vadă visul cu ochii. Și de la care am putea obține un „preț foarte bun”, dacă nu unul similar.
Cam pe-aici cred că stau lucrurile și cine are urechi de auzit cred că le-a ciulit deja. |