De un an de când e ministru nu doar al Transporturilor, ci și al Locuințelor și Turismului, dl Gheorghe Dobre pare că nu face altceva decât să dea declarații la presă, îmbrăcat în celebra sa jachetă portocalie de pe la focarele de dezastru care s-au ținut lanț de drumurile și podurile patriei. N-am să înțeleg de ce ministrul trebuia să stea o săptămână pe Valea Oltului și să dirijeze artificierii și buldozeriștii când acest lucru este la îndemâna oricărui șef de șantier. Ori crede cineva că ministrul știe mai bine decât acesta ce e de făcut? Că ministrul se află la locul dezastrelor e un lucru pozitiv. Dar să-și facă o meserie din asta (nu din dezastru) nu este deloc pozitiv. E chiar negativ. Pentru că, stau și mă întreb, cine-i face în tot acest timp treaba ministrului? Cine dă rezoluții, cine ia decizii, cine negociază?
Chestia asta cu prezența la locul faptei este un vechi reflex ceaușist. Aveau - n-aveau treabă, activiștii de toate categoriile țopăiau acolo unde ''fierbea'' în simplul scop de a fi văzuți de șefi și de a li se acorda calificativul de oameni dăruiți cauzei. Că nu făceau nimic e altă treabă, dar îi mai și încurcau pe cei care știau ce puteau să facă, cu indicațiile și părerilor lor de doi bani.
Dl ministru Dobre, apare, după ministrul Flutur, cel mai apropiat acestui tipar. Dacă Flutur mai sare din când în când câte-o comună asupra căreia se abate genocidul găinilor, mulțumindu-se să dea doar declarații agramate, cocoțat pe scările ministerului, dl Dobre nu lipsește niciodată de nicăieri, încât a început să fie asimilat dezastrelor înseși. Îl vezi pe Dobre - poți fi sigur că iar s-a întâmplat o nenorocire, iar a luat apa un pod sau au căzut bolovanii în capul șoferilor. Nu l-am văzut, un an întreg, pe ministru la tăierea panglicii unui metru de șosea. Pur și simplu pentru că așa ceva nu s-a făcut. Ministrul șoselelor a reușit chiar performanța să blocheze complet construcțiile de autostră zi prin analize și anchete interminabile care nu s-au soldat decât cu concluzii în doi peri. Pe mâna lui, România a pierdut, în 2005, teren în bătălia pentru integrare, pentru că o Românie izolată de căile de acces europene are șanse mici să se integreze doar politic. Candidat calificat la o remaniere, ministrul Dobre supraviețuiește în post ca un soi de emblemă a catastrofei atotprezente în politica românească.
|