Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 11:19
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când ai mâncat prea mult, pentru prea mult timp și te-ai îngrășat, nu este suficient să spui că vei schimba dieta. Trebuie să slăbești pur și simplu - cântarul nu minte!

-- Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 20 decembrie 2008 Nr: 2393

Un guvern statistic roșu-portocaliu

de Octavian Andronic

Este  prematur să spui cât de bun - sau de rău - va fi noul guvern care-l are în frunte pe dl. Boc.

Pentru asta va trebui să treacă ceva timp, în care Executivul să se manifeste. Desigur, ar fi fost normal să se găsească o soluție prin care experimentul să nu se facă direct pe oameni și într-un moment de criză.

Singura perspectivă din care se poate evalua creația celor două partide care au decis să meargă împreună cât se va putea este una statistică.

Să observăm, mai întâi, că există un raport interesant între numele "vechi" și cele noi pe ansamblu. 60% sunt "veterani", iar 40% sunt "novici". Între cele două partide există același raport, în favoarea PSD-ului. Concret, patru pedeliști și șase pesediști au mai fost membri ai Guvernului. Cinci dintre cei care au mai fost miniștri revin pe aceleași portofolii. Este vorba de Berceanu (Transporturi), Sârbu (Agricultură), Oprea (Interne), Andronescu (Educație) și M. Sârbu (Muncă).

Ce tineri au intrat în Guvern? Păi primul ar putea fi considerat chiar premierul, dar să nu-l punem la socoteală. Tineri ar putea fi considerați trei dintre pedeliști - Ridzi, Udrea și Paleologu și un pesedist - Ponta.

În materie de experiență executivă, există o paritate: jumătate dintre membrii noului Guvern au mai trecut printr-o asemenea experiență. Făcând o comparație cu precedentul Executiv - cel instalat de Alianța DA la 29 Decembrie 2004, raportul de experiență este net favorabil celui actual: în 2004 un singur ministru - premierul, Tăriceanu, avusese o experiență anterioară: fusese ministru al Comerțului, vreme de trei luni, în Guvernul Ciorbea.

O interesantă egalitate se mai manifestă și în materie de componență feminină: trei ministrese  au fost în Guvernul Tăriceanu, trei sunt și în Guvernul Boc. Doar că în precedentul avuseseră portofolii mai importante - Justiție, Mediu și Cultură.

Dacă acesta este un Guvern cu mulți titulari cunoscuți, cu o prezență susținută în mass-media, nu lipsesc cei despre care, practic nu s-a știut mare lucru la data nominalizării. Nemirschi, de la Mediu, era cunoscut doar pe la el, la Constanța. Despre Sandu de la Comunicații nimeni nu poate să spună mare lucru în afară de Cataramă. Iar pe doctorul Bazac, l-a scos din anonimat doar calitatea de dealer Ferrari. Tot prin zona statisticii ar putea sta și amănuntul că patru dintre membrii actualului guvern au făcut parte și din cel precedent: Pogea, Videanu, Berceanu și Blaga.

Intrând într-un domeniu adiacent, cel al "impresiilor artistice", să spunem că dacă este vorba de "omul potrivit la locul potrivit", nu m-aș hazarda spre un al doilea exemplu, în afară de cel al lui Cristian Diaconescu la Externe. Și viceversa: "omul nepotrivit la locul nepotrivit" - e vorba despre o femeie: Elena Udrea, pe care nimic n-o leagă și n-o califică de domeniul turismului, în afară de, poate, experiența personală cu președintele Norvegiei.

Hai să vorbim puțin și despre oameni. "Oamenii lui". Sunt în Guvern "oameni ai lui Băsescu" - Udrea, Ridzi, Stănișoară, "oameni ai lui Năstase" - Ilie Sârbu, Gabriel oprea, Victor Ponta, Dan Nica, "oameni al lui Iliescu" - Ecaterina Andronescu. M-am gândit dacă ar putea fi inclus în această clasificare și dl. Boc. Adică dacă are și domnia sa are niște oameni. E o idee stupidă. El însuși este omul cuiva...

Era să uit: de 12 ani încoace, este primul Guvern în care nu figurează niciun ungur, udemerist sau nu.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie