Efervescența democratică din PSD este aproape fără precedent. Niciodată până acum nu s-au vehiculat atât de multe (și de diverse) opțiuni pentru conducerea formațiunii (la ultimul congres, realegerea lui Geoană a fost o simplă formalitate).
Niciodată alegerile nu au fost precedate de campanii atât de înverșunate (pe fond) ca acum. Niciodată, parcă, autoritatea președintelui în funcție nu a fost contestată atât de categoric. Și, mai ales, niciodată nu au emanat atât de multe idei și poziții de la baza partidului - activul local.
Cei mai puțini familiarizați cu specificul democrației interne de partid ar fi tentați, poate, să spună: e foarte bine că sunt mai mulți candidați! Vor avea prilejul să-l aleagă pe cel mai bun!
Situația este nițel diferită: aici nu electoratul tradițional, cel obișnuit, trebuie convins, și nu acesta va depune în urne, pe 21 Februarie, buletinul cu candidatul preferat. De data aceasta avem de-a aface cu o masă electorală specializată. E vorba despre activul de partid, despre cei implicați în structurile organizatorice ale partidului, cei asupra cărora rezultatul final va avea efecte directe. Activul judecă votul prin prisma intereselor personale sau de grup. Aici, mai debgrabă decât în alegerile obișnuite, voturile pot fi dirijate. Într-o măsură mai mare sau mai mică. Realitatea va fi pe undeva pe la mijloc, între opțiunea dictată de propria conștiință sau propriul interes și acela al structurii de bază din care face parte alegătorul respectiv, al cărui viitor depinde de atitudinea celor de pe scara ierarhică.
Indiferent câți candidați și-au anunțat deja intențiile - unii vor păstra surpriza pentru ajunul Congresului - lupta va fi una strânsă și se va da între cel mult trei candidați cu șanse. Prima șansă rămâne în posesia lui Geoană care, ca orice președinte în exercițiu, pleacă din pole-position. A doua este cea a lui Năstase, în care nu puțini dintre membrii partidului văd șansa unei revigorări pe care Geoană nu poate să o realizeze, chiar dacă se tem de revenirea unor pusee autoritariste. Cea de-a treia rămâne la nivelul duetului Mitrea - Diaconescu sau Diaconescu - Mitrea. Aș înscrie-o mai degrabă, la categoria "surprize". Dar, dacă vă amintiți, o surpriză a fost și victoria lui Geoană din 2005, iar unul dintre artizanii acesteia a fost chiar Mitrea.
Congresul următor este, probabil, unul de cotitură. De el va depinde soarta viitoare a partidului, pus în situația de a alege între deteriorarea lentă, dar continuă, a influenței sale în masa electoratului și efortul unor repoziționări în fața propriului său destin.