Ziarul personal Octavian Andronic
13 Apr 2024 - 11:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați păcăliți ca, după șase ore de școală să veniți acasă patru ore, să vă faceți temele, ca apoi să vă întrebați unde v-a trecut copilăria?'

-- Traian Băsescu către elevi

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Saturday 14 March 2009 Nr: 2454

Ultimul pe listă: Dan Voinea

de Octavian Andronic

Intrat pe scena istoriei pe 25 Decembrie 1989, magistratul Dan Voinea iese astăzi din distribuție, într-un mod mai puțin onorabil: acuzat de incompetență, de utilizarea defectuasă a resurselor umane și materiale, este trecut în „rezerva” pensiei pe care și-o va putea încasa liniștit (o pensie specială, evident) câte zile va mai avea.

Povestea sa este una desprinsă din registrul de existențe atipice ce au fost hărăzite unora dintre cei care s-au aflat la locul nepotrivit în momentul potrivit. Șansa lui Voinea a fost să fie primul găsit de echipa însărcinată cu organizarea procesului cuplului dictatorial, interceptat în timpul fugii de pe acoperișul CC-ului spre nicăieri.
Cum cuvântul de ordine era că atâta vreme cât Ceaușescu este în viață, securiștii fideli lui (alții decât cei care-l lăsaseră baltă înaintea altora), echipați în salopetele negre de teroriști, vor trage din orice poziție făcând ravagii în populația civilă și în noile autorități democratice. Luat pe sus (la propriu), maiorul Voinea s-a trezit în sala improvizată de tribunal de la unitatea militară din Târgoviște, având rolul de a prezenta rechizitoriul împotriva celor care până doar cu câteva zile în urmă îi fuseseră șefi supremi. Cum, însă, în armată, ordinele nu se discută, ci se execută, maiorul Voinea și-a făcut datoria trasată de ministrul său, cel care făcea avioane de hârtie în timpul dezbaterilor. Le-a pus în cârca odiosului și a sinistrei tot ce auzise în ultimele zile. Pentru magistratul comunist Voinea nu era un efort prea mare: așa lucra, deobicei, procuratura. Nu se încurca cu probe, martori și alte mărunțișuri. În cel mai pur stil proletar, procurorul în pulovăr a înșirat tot ce avea – de la genocid până la sabotarea economiei naționale. Această pledoarie, soldată cu o sentință executată pe loc, avea să dăinuie în memoria sa profesională: 10-15 ani mai târziu avea să-l învinuiască pe fostul președinte Iliescu de aceleași infracțiuni. Și avea să consume timp și resurse, încercând, ani la rând, să alcătuiască un dosar din care să rezulte aceste acuzații. Și care să-l țină în atenția opiniei publice, ca pe unul dintre puținii susținători ai justiției care luptă pentru  dreptate. Iar când a avut deasupra sa o conducere politică satisfăcută de demersul său, a luptat până în pânzele albe.

Dan Voinea a avut o carieră agitată. A fost șef de mai multe ori, a fost trecut la munca de jos în câteva rânduri, dar de fiecare dată nu s-a lăsat copleșit de erorile pe care le-a făcut, s-a ridicat și a mers mai departe în aceeași direcție. Instinctul politic l-a făcut să-și alăture cercuri interesate ale societății civile, pe care le-a pus în fața demersurile sale. Până când ceva n-a mai mers. La ora bilanțurilor absolute, camioanele de dosare făcute de harnicul procuror cu epoleți s-au dovedit a nu conține decât aberații. De tipul celor vehiculate cu atâta talent cu 20 de ani în urmă, în sfânta zi de Crăciun, când tribunalul popular din care a făcut parte i-a făcut de petrecanie dictatorului iubit.

Dan Voinea este ultimul actor din piesa „Procesul” care iese din scenă. Un judecător s-a sinucis, un avocat care acuza a fost împușcat. Dintre asistenți, unul a ieșit din activitatea de șef de serviuciu secret și astăzi e consultant, altul a fost recent pensionat „special”, altul s-a pensionat și el din diplomație, iar ultimul, cel cu avioanele, încearcă pe pielea lui o parte din experimentul la care a fost supus Ceaușescu înainte de izbăvire. O galerie care-și ocupă locul pe fundalul istoriei zbuciumate a acestor ani nebuni.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie