Ziarul personal Octavian Andronic
03 Oct 2023 - 16:12
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 22 octombrie 2008 Nr: 2343

Ultima misiune a lui Câmpeanu

de Octavian Andronic

Funcția de președinte al Senatului este vacantă pentru mai puțin de două luni. Motivul - plecarea lui Nicolae Văcăroiu la Curtea de Conturi. Bătălia - căci despre așa ceva este vorba - pentru succesiune are o semnificație aparte: cel care o va câștiga își va putea trece în CV faptul că a fost al doilea om din stat.

Nu contează pentru cât timp. Fotoliul de președinte al Senatului a fost ocupat, cu autoritate de necontestat, în ultimii opt ani de Nicolae Văcăroiu. O personalitate remarcabilă a vieții politice românești, în ciuda tentației balcanice de persiflare și de perpetuare a unor legende fără nicio bază reală.

Chiar dacă nu a fost pe placul unei părți a repreentanților mass-media, cea care i-a și creat o reputație pe care nu s-a obosit să o contracareze, Nicolae Văcăroiu a dovedit o remarcabilă eficiență și un deosebit simț al echilibrului. Atât de evidentă a fost valoarea purtării sale încât îndelungata campanie dusă de Alianța DA pentru schimbarea șefilor celor două Camere s-a poticnit brusc după victoria obținută prin suspendarea lui Năstase.

Alianța aflată în plin proces de disoluție s-a mulțumit cu atât, intuind că o eventuală schimbare și la nivelul Senatului va rupe complet delicatul echilibru al forțelor parlamentare. Văcăroiu s-a dovedit a fi la înălțimea mandatului său inclusiv în situația  în care a trebuit să preia, pentru o lună, funcția de șef interimar al statului.
Comportamentul său în această poziție i-a trezit respectul până și lui Traian Băsescu, personaj recunoscut pentru calitatea de a nu respecta nimic și pe nimeni.

Plecarea lui Văcăroiu lasă un gol pe care nu l-ar putea completa, fie și pentru cele vreo 50 de zile rămase, personaje de calibrul lui Tărăcilă sau Ilie Sârbu. Pentru aceștia, faptul de a-și putea să-și treacă pe cărțile de vizită calitatea de președinte al Senatului s-ar putea să conteze mai mult decât ne închipuim. Pentru restul lumii, însă, e mai important ca la prezidiul Senatului, în puținele sesiuni care au mai rămas, să se afle un personaj care să beneficieze de respectul tuturor taberelor. Iar acesta este, fără îndoială, Radu Câmpeanu.

Politician de rasă, al cărui echilibru și temperament nu s-au prea potrivit cu momentele de tensiune și de intoleranță pe care le-a traversat societatea românească post-revoluționară, Radu Câmpeanu merită să-și încheie cariera politică pe o poziție care să-i confirme contribuția reală la schimbările care s-au produs în acest interval.
Concepția sa despre rolul politicianului nu i-a adus prea multe succese de carieră, dar a deschis porți pentru înțelegerea faptului că democrația înseamnă în primul rând dialog și toleranță. Până și din erorile sale clasa politică de azi, așa cum este ea, hulită mai mult decât ar merita, a avut de învățat lucruri care îi vor fi de siguranță de folos. Dacă parlamentarii vor reuși să-și înfrângă de această dată idiosincraziile și măruntele orgolii de grup, Radu Câmpeanu ar avea șansa să le ofere, în dirct, o ultimă și sugestivă lecție.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie