Ziarul personal Octavian Andronic
23 Apr 2024 - 01:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ăștia-s geniali, dom'le! Cum i-a făcut cineva așa de multifuncționali? Eu nu sunt așa de multifuncțional - a trebuit să apelez la serviciile secrete. Data viitoare îi așez într-un birou, alături de al meu și vedem cine îi aduce primii (pe ostatici - n.r.).'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 30 November 2010 Nr: 3180

UDMR se pregătește să aleagă

de Octavian Andronic

Cel mai vechi președinte de partid în funcție este dl Marko Bela. El i-a succedat fondatorului Geza Domokos, în 1993. Partidul – o asociație culturală, la origine – este, de asemenea unul dintre primele care s-au instalat pe scena politică, actul său de constituire datând din 25 Decembrie 1989. În decursul existenței sale, UDMR s-a aflat intervale de timp egale la putere și în opoziție. Prima guvernare din care a făcut parte a fost cea a Convenției Democratice, din 1997, iar din 2005 nu a stat pe tușă decât cele nouă luni în care s-a înregistrat mariajul incestuos dintre PDL și PSD, în care n-a putut pătrunde exclusiv datorită opoziției social-democraților.

Pe tot acest parcus istoric, UDMR, căruia i s-a reproșat constant de către adversari, că nu ar fi înscris la tribunal ca partid politic – a fost unul dintre cele mai constante, putându-se baza cu regularitate pe rezerva sa electorală care i-a oferit cele circa 7 procente cu care s-a instalat temeinic în parlament. O etapă delicată a înregistrat UDMR odată cu ieșirea din parlament a formațiunii „în oglindă” – PRM, pe a cărei contracarare s-au bazat majoritarea demersurilor sale.

Ca aliat la guvernare, UDMR s-a dovedit un partener serios și consecvent și față de CDR și față de PNL-PD, și față doar de PNL: Unicele oscilații de atitudine și avertismente că ar putea părăsi barca guvernării s-au adresat PDL-ului dlui Boc, cu care relația s-a tensionat până la nivelul unui iminente retrageri  în cazul în care nu se rezolvă problema legii Educației. Pentru că esența politicii duse de UDMR a fost rezolvarea principalelor probleme ale comunității maghiare (sau cele pe care liderii le consideră a fi), între care autonomia a rămas, practic, unica neatinsă. Însă, spre deosebire de toate celelalte partide, formațiunea maghiară nu a cunoscut convulsii interne sau derapaje. Democrația internă de partid pare consolidată, iar deciziile se iau pe principii clare și acceptate. Dacă pentru majoritatea observatorilor un interval de două decenii pare suficient pentru a se renunța la criteriul naționalist, etnic, în favoarea împărțirii electoratului între doctrine clasice, nu același lucru este împărtășit de liderii partidului, care doresc în primul rând să-și ...niște privilegii de care probabil nu s-ar putea bucura în afara Uniunii. Așa încât pregătirea alegerilor care vor avea loc în februarie, anul viitor, este la ordinea zilei. Ce iese din rutina clasică este faptul că poziția de lider nu se mai bucură de imunitatea de până acum. Pentru „noul val” din UDMR, cei 17 ani de când Marko Bela conduce cu „un pumn de fier într-o mănușă de catifea” sunt suficienți și apare necesară trecerea într-o altă etapă. Deja și-au anunțat intenția de a candida pentru președenția partidului consilierului prezidențial Peter Eckstein-Kovacs și ministrul Laszlo Borbely. Nu va rata ocazia nici Gyorgy Frunda, cel călit în campaniile prezidențiale naționale. Cât despre Marko Bela, rămâne pe poziție în intenția de a nu renunța la poziția din care a oferit Uniunii trei funcții de vicepremieri și vreo duzină de portofolii ministeriale.

Deocamdata, dat fiind destinul sinuos al Legii Educatiei, UDMR s-ar putea sa fie nevoit sa aleaga intre a ramane la guvernare, sau a o lasa balta. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie