Formidabil ce maeștri suntem când e vorba să ne drapăm coțcăriile în straie strălucitoare. De piatră să fii și nu reziști la argumente de felul ăsta:
- - formarea acestei companii (compania energetică) s-a realizat cu consultarea specialiștilor Comisiei Europene și cu respectarea normelor în domeniul concurenței, care nu pun interdicții la integrările pe verticală!
- - va respecta cerințele Uniunii Europene referitoare la separarea producției, furnizării, distribuției și transportului.
- - Prin înființarea noii Companiei Energetice se urmărește asigurarea securității energetice, creșterea calității serviciilor, crearea unui climat concurențial real.
- - în Europa, toate companiile energetice importante din această piață sunt integrate vertical.
- - Compania energetică se angajează să dubleze ccantitatea de energie electrică tranzacționată pe bursele din România și să susțină mecanismele de piața transparente care vor asigura prețuri decente pentru consumatori.
Dacă citești toată poliloghia înșirată de creatoriii acestui concept nu-ți rămâne decât să concluzionezi că de aici înainte va curge numai lapte și miere pe traseele energetice iar cetățeanul va face din factura la curent o floare la ureche.
Ca întotdeauna, însă, la noi la români, ideile mari și generoase ascund intenții meschine. Nu este vorba de altceva decât de o revizuire a sistemului de șpăgi din energie. Este momentul înlocuirii „băieților deștepți”, care acționau haotic, pe cont propriu, cu „băieții geniali”, care centralizează și orchestrează șpaga și profitul. Ce sistem concurențial în condițiile acestui monopol? Trebuie să fii cel puțin naiv ca să crezi o asemenea balivernă. La un moment dat familiarii conceptului scapă păsărica: noua societate va fi privatizată cu investitori de portofoliu, nu strategici. De ce să vină unul mare și să ia tot profitul, ca OMV sau ERSTE, și să nu ne împărțim noi între noi cașcavalul energetic? Sau: structura nou creată va avea un management privat a cărui componență se va stabili după formarea Companiei. Cine o va stabili? Cum cine? Noi! Noi, care am pus-o și pe doamna Lulache și pe șeful de la ANRE și pe alți șefi care sunt amici de casă, cumetri, fini și nepoți. Cifra de afaceri a noii campanii, spun autorii, va fi de 2,5-3 miliarde de euro pe an. Vă dați seama ce tun, dacă socotiți un comision de doar 10%? Păi nici nu mai ai nevoie să rămâi la guvernare. Treci frumos în Opoziție și culegi roadele integrării pe verticală, dacă aia pe orizontală n-a prea ținut!
Sunt curios care va fi poziția PSD-ului, care amenința nu de mult că nu va admite „tunurile” de final de mandat. Ce-ar trebui să se întâmple ca să le admită?