Stranie ideea de a alege figura celebrului J.R. ca promotor de imagine pentru o fîrmă de specialitate. Stranie, pentru că băiatul cel mare al familiei Ewing este prototipul a tot ce poate fi mai rău și mai dez- gustător în caracterul unui om.
Ticălos pe față, cinic, apt de orice abjecție nu doar față de străini, ci chiar și față de propria sa familie, recunoscând că unica valoare este banul, cu forța pe care o dă mânuirea lui, J. R. Ewing este, în ciuda unui anumit schematism, figura cea mai „vie" a serialului, cu cel mai mare grad de corespondență în realitate. În fața unui Bobby bun și fad, J. R. câștigă toate meciurile, inclusiv cel a cărui miză este simpatia publicului.
Nu întâmplător producătorii filmului au fost nevoiți să-l învie după ce l-au împușcat, pentru că reacția telespectatorilor a fost foarte viguroasă.
Actorul care a dat viață personajului - și încă ce viață! - a trecut, prin România, într-un turneu pro- moțional, vizitând și caricatura bărăgănească a South Fork-ului, prezentată cu emfază de însuși patronul - falit al acesteia.
Ne-a rămas figura zâmbitoare - cunoscutul său zâmbet de după o ticăloșie - pe panourile care ridică în slăvi virtuțile unui produs de specialitate. Privindu-le mai atent, mă gândesc, în ciuda reacției inițiale, că cei care l-au ales au avut totuși dreptate: un ticălos de tipul J.R. este figura reprezentativă pentru o societate în tranziție, în care valorile sunt răsturnate și amestecate și în care succesul și supraviețuirea sunt posibile doar prin ticăloșie, cinism și lipsă de scrupule.