Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:25
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Când ai mâncat prea mult, pentru prea mult timp și te-ai îngrășat, nu este suficient să spui că vei schimba dieta. Trebuie să slăbești pur și simplu - cântarul nu minte!

-- Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

duminică 22 noiembrie 2009 Nr: 2909

Trei în unul?

de Octavian Andronic

Debut plicticos al dezbaterii de vineri seară. Bla-bla-bla. Cel care dezmorțește atmosfera este președintele în exercițiu, care lansează primul atac. Bineînțeles, la adresa lui Iliescu. Care lipsește. Și nu e singurul. De la PSD lipsesc Vanghelie și Hrebenciuc, din rândul susținătorolor. De la PDL, surpriza zilei: nici Elena Udrea, nici Emil Boc! Familia prezidențială e însă "în păr" - Ioana alăturându-se mamei și surorii ei mai mici după începerea dezbaterii. Nevestele fac front comun: Mihaela, Adina și Maria țin afișul. Următorul atac: Antonescu la Geoană. Știți ce leafă are cumnatul dumneavoastră? Geoană e vexat: nu se aștepta! V-am menajat toată campania. Codobatura liberală zburdă de voie și nu e dispusă să menajeze pe nimeni. O spune franc: în 2000 l-am votat pe Iliescu ca să scăpăm de Vadim. În 2004, l-am votat pe Băsescu ca să scăpăm de Năstase. Nu mai vreau, acum, să-l votez pe Geoană ca să scap de Băsescu! Degajarea vioaie a lui Antonescu (susținut și de fostul președinte liberal, cu papion) contrastează cu morga festivă a lui Geoană și cu reacțiile greoaie ale lui Băsescu. Președintele pare obosit și depășit de situație. În ochii lui nu se mai vede lucirea de prădător pe care o avea când se bătea cu Năstase. Nu mai mizează pe replică, ci pe dosare. Durata limitată a intervențiilor e benefică: îi împiedică pe candidați să se agațe de teme colaterale. Antonescu face paradă cu lipsa sa de antecedente: n-a furat nimic, nu s-a înhăitat cu nimeni, nu are relații compromițătoare. Pentru că a chiulit mai mereu - mârâie printre dinți Băsescu. Atacurile sale la Geoană se produc și de data asta prin ricoșeu. A dărâmat un guvern pentru că e manipulat de grupul de la "Grivco". Nu l-am putut contacta două ore la telefon pentru că era în întâlnire cu Vântu... Replicile sunt, de cele mai multe ori prompte și acide. Fiecare generează o contrareplică. Sunt lovituri precise, dar ne-mortale. Este un meci de scrimă, nu de K1. Partea cea mai agreabilă rămâne cea a profesiunilor de credință. Cei trei candidați dovedesc că sunt competenți, că știu ce trebuie făcut ca să ne fie mai bine. De ce oare n-au făcut-o? Când nu se bate, Băsescu dă sentimentul că n-a petrecut degeaba 5 ani la Cotroceni, că înțelege mecanismele guvernării, că are principii sănătoase. Se împiedică însă de logică: majoritatea parlamentară este după el, neimportantă, pentru că aceasta nu respectă voința electoratului. Ori - crede el - voința electoratului este să se accepte un guvern minoritar, pentru că acela este guvernul curat, în spatele căruia nu se află... etc

Un Antonescu sclipitor, un Geoană elegant, un Băsescu competent... I-aș vota duminică pe toți trei dacă ar putea alcătui un unic prototip prezidențial. Din păcate trebuie să mă decid asupra unuia singur. Care dintre ei? Liberalul are un partid prea mic în spate și el n-are experiență la vârf? Social-democratul, cu abilități diplomatice, dar prizonier al grupurilor de interese dintr-un partid neomogen? Sau popularul (populistul?) președinte în exercițiu, victimă a propriei sale personalități bizare și a eșecurilor în serie?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie