Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:49
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Urmatorul cântec îl dedic victimelor cutremurului din Asia!

-- Loredana Groza, în concertul de Anul Nou din Piața Revoluției

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 15 octombrie 2008 Nr: 2337

Traian și Lupul: file de poveste

de Octavian Andronic

Știți povestea cu Petrică și Lupul. Sau Traian și Lupul, dacă vreți. Ei bine, Traian ăsta era un tip cam glumeț. Mergea cu oile la păscut, și, de plictiseală, i se năzărea să se suie într-un copac și de acolo se punea pe răcnit: Săriți, băi, lupu’! Sătenii săreau, că vezi bine nu le era totuna dacă manâncă ei brânză sau lupul carne, dar când ajungeau la locul faptei dădeau de Traian care se ținea cu mâinile de burtă de râs. O dată, de două ori, de trei ori i-a păcălit Trăienică pe cei din sat până când aceștia, lehamisiți, au hotărât să nu-l mai bage în seamă. Asta tocmai când lupul și-a făcut apariția și a început să înfulece mioarele una după alta, sub ochii îngroziți ai lui Trăienică, cel care din copac răcnea de mama focului: Săriți, băi, lupul! În sat lumea-și dădea coate zicând: al dracului Trăienică, nu se lasă de șotii...

Evident că paralela pe care doresc să o fac suferă câteva adnotări. În cazul pe care vreau să-l evoc, un alt Traian, mai mare în grad, care se înfrățise cu Lupul ca să treacă puntea alegerilor oferindu-i acestuia funcția de cioban, și-a dat seama că acesta poftește la carne de mioară comună, deși poza în vegetarian. Și cum nu s-au prea înțeles ei în niște chestiuni, a început să-i facă atmosferă, dând zvon în sat ba că Lupu-i trimite niște bilețele roz în care-i propune să-l lase în pace pe Vânător și să nu-l mai hărțuiască cu Justiția, ba că l-a văzut chiar el în mijlocul unui grup de interese plănuind să căsăpească turma, ba că voia să-i bage la pensie pe dulăii ciobănești și să-i înlocuiască cu niște fini de-ai Lupului. De fiecare dată satul mediatic sărea și constata că Lupul nu era chiar așa de negru și că turma păștea liniștită vegheată de măgarul civic. Și se întorceau oamenii zicând: mare hâtru mai e Traian ăsta! Are el ceva cu Domnul Lup, i-o fi făcut ceva de nu-l mai are la ficați, dar ăsta e serios și cu grijă de turmă, chiar dacă sporea aceasta prin niște artificii contabile pe care le făcea managerul de turmă.

Azi așa, mâine așa, până când Lupul și-a arătat din plin năravul și a început să dea iama în turmă pe motiv că aproape patru ani a păzit-o cu conștiinciozitate.

Traian o ține tot pe a lui: că Lupul face pomeni electorale din brânza și cașul pe care le scoate plus la inventar, că și-a angajat toate neamurile și toți finii pe lefuri bune să roadă un os cât mai cărnos, că dă afară câinii din alte partide, că dă tunuri spectaculoase pe final de mandat și altele. Toate adevărate, reale de data asta. Numai că lumea s-a plictisit să-l tot audă, de-acolo din copacul lui de la Cotroceni. Și nici nu crede prea tare, pentru că Lupul a părut atâta vreme nedreptățit, încât acum le e și jenă să-i mai zică ceva. Lupul profită și-și face mendrele pentru încă un mandat de cioban, numai că turma se tot împuținează și la pășune ies o droaie de măgari, de câini și de ciobani adjuncți cu lefuri de „plini” și doar vreo două-trei oi rătăcite printre ei.

Altminteri, povestea e plină de tâlcuri pe care cine vrea, le descifrează, cine nu, se duce și-l votează. Pe Lup, bineînțeles!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie