Traian Bãsescu þine, uneori, morþiº sã demonstreze cã, în ciuda percepþiei generale, este un democrat. ªi atunci ia la mânã democraþia ºi încearcã sã vadã cum îi funcþioneazã mecanismele. Ultima sa pasiune în materie este mesajul adresat Camerelor reunite ale Parlamentului. O alta o reprezintã invitaþiile la consultãri, la Cotroceni. Ambele funcþioneazã perfect dacã e vorba de partidele Coaliþiei - parlamentare sau neparlamentare. Când, însã, se pune ºi problema Opoziþiei, aceasta nu mai este de gãsit. Liderii celor douã partide principale refuzã, de obicei, politicos, ºi invitaþiile, ºi participãrile. Se folosesc de pretextul cã nici preºedintele nu-i ascultã când au ceva de spus sau nu ia în consideraþie ce cer ei, fãcând doar ce vrea el. De douã luni activitatea parlamentarã e blocatã de absenþa reprezentanþilor Opoziþiei la reuniunile biroului Camerei ºi la ºedinþele în plen. Regulamentul zice cã fãrã ei nu se pot lua decizii. ªi de douã luni nu se iau. N-ar fi mare lucru, dacã legile nevotate n-ar fi solicitate imperativ de FMI, pentru continuarea acordului. Strâns cu uºa de termene, preºedintele ºi-a mai încercat o datã norocul, solicitând un moratoriu. Unii pretind cã n-ar ºti ce înseamnã moratoriu ºi l-ar confunda cu „armistiþiul”. ÃŽnclin tot mai mult sã cred cã, din contrã, preºedintele ºtie foarte bine. ªi când spune moratoriu se gândeºte la urmãtorul lucru: eu vã iert pe voi de „datorii” (dosare, anchete, etc.) iar voi mã iertaþi pe mine cã am forþat lucrurile cu grupul parlamentar al Independenþilor ºi cu votul mãsluit la Legea Pensiilor. Hai sã facem pace, cã ne preseazã interesul naþional! Care interes naþional? – sar Ponta ºi Antonescu. Al vostru sau al nostru? Al României – ar zice preºedintele, dacã n-ar fi conºtient, la rândul sãu, cã aºa ceva nu existã.
ªi atunci ce facem cu moratoriul? Îl facem armistiþiu? Nici pomenealã! Opoziþia nu negociazã: ori Roberta, ori interesul! La Cotroceni însã, deja s-a tranºat: n-o dãm pe Roberta nici morþi! E a noastrã, e bun naþional. Mergem iar la democraþie ºi, cu majoritatea pe care o avem, modificãm regulamentul, în aºa fel încât sã nu mai fie nevoie de prezenþa opoziþiei la vot!
Simplu ca bunã ziua! Dupã invenþia „legãrii de scaun” de la votul pentru moþiune, aceasta devine o nouã contribuþie esenþialã a Puterii la consolidarea democraþiei. De partid! |