Ziarul personal Octavian Andronic
08 Dec 2021 - 18:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu vreau să spun ce studii am! În orice caz, am foarte multe studii!

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 18 octombrie 2010 Nr: 3148

Toamna se numără erorile

de Octavian Andronic

Când și-a asumat – neconstituțional – răspunderea de a face cunoscute țării măsurile dure de austeritate, pentru a-l proteja pe premierul său de suflet, Traian Băsescu nu și-a imaginat ce furtună va declanșa în nume personal. Încă bazat pe popularitatea care-l readusese la Cotroceni, după suspendarea datorată celor „322” de trădători ai interesului național, din care mai rămăsese suficient avânt pentru a-i oferi și al doilea mandat, Băsescu a crezut că persoana sa, cuvântul său, vor fi argumente suficiente pentru ca „românii” afectați să înțeleagă situația și să o accepte. Mai ales că erau cei favorizați de recesiune, cei care-și păstraseră slujbele, în comparație cu angajații de la privat, care rămăseseră pe drumuri,  cu mult mai devreme.

Iată însă că ceva iremediabil s-a produs, iar Traian Băsescu a încetat să mai reprezinte speranța populară în acțiunea de eradicare a hoției și corupției. Deși se părea că cei implicați vor înghiți în liniște hapul diminuării veniturilor, reacția s-a manifestat cu întârziere, dar și cu violență. Preambulul l-a constituit marșul neautorizat al polițiștilor asupra Cotrocenilor, cel care a declanșat scânteia revoltelor și a revendicărilor în lanț care au culminat cu acțiunile de protest de la Educație și de la Finanțe. Sechestrarea în biroul său, pentru o zi întreagă, a ministrului Ialomițianu are un precedent doar în 18 februarie 1990, când o manifestație de altă natură, l-a busculat pe Gelu Voican Voiculescu, pe atunci prim-vicepremier. Era însă în cu totul alt context. Revendicările de azi nu sunt politice, ele sunt exclusiv sociale și economice. Sarcina delicată de a găsi un echilibru în contextul unei crize fără precedent a revenit, însă, celui mai slab, mai necalificat Executiv din ultimii 20 de ani. Începând cu Boc, cel trecut și prin umilința unei moțiuni de cenzură reușite, singura de până acum, și continuând cu cei vreo 6 miniștri remaniați de curând, Guvernul n-ar putea primi nota de trecere oricât de binevoitori ar fi examinatorii săi. Nu-i acordă această notă nici măcar artizanul său – președintele – nevoit de atâtea ori să preia comanda și să dea el ordinele pe care le consideră necesare.

Deși privită cu satisfacție de forțele de opoziție, această situație nu ar trebui să bucure pe nimeni. În primul rând, pentru că în cazul unei răsturnări – prin moțiune sau printr-o demisie colectivă determinată de acutizarea crizei sociale și de amplificarea protestelor – cei care vor urma se vor afla în fața unor probleme aproape imposibil de rezolvat în contextul la care s-a ajuns acum. Totul pleacă de la eroarea de fond comisă de Boc atunci când, între restructurarea rapidă și drastică a aparatului administrativ, și una în trepte, cu acoperire egalitaristă pe toate palierele, a optat pentru ultima, în speranța de a nu zdruncina din temelii aparatul de partid pus la comenzile instituțiilor. Iar detonatorul acestei stări explozive îi aparține chiar lui Băsescu, cel care a refuzat să înțeleagă sau să accepte explicația mecanismului cu care avea de-a face Vlădescu la Finanțe, reproșându-i acestuia acordarea stimulentelor ce reprezentau, în fond, o parte importantă a structurii salariale.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie