Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2024 - 14:48
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Și-și!

-- Adrian Năstase, răspunzând la întrebare: "Demisie sau demitere?"

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 07 April 2010 Nr: 3016

Telenovela de la "Adevărul"

de Octavian Andronic

În pană de subiecte – sau de capacitate de a le trata – presa se autodevorează. Tema principală a ultimelor zile din tabloide este telenovela „Adevărul”.

Pe adevăratul său nume „Scânteia” – sub care a defilat vreme de o jumătate de secol ca navă-amiral a presei comuniste – a devenit „Adevărul” abia după ce a trecut prin faza intermediară de „Scânteia poporului”, în zilele imediat următoare revoluției, când făcea apelul mobilizator către comuniști „să pună mâna pe arme” și să apere cuceririle revoluționare. Sub noul nume s-a remarcat după aproape un an printr-o privatizare frauduloasă realizată prin presiuni asupra unei guvernări timorate. A moștenit și inventarul și practicile curente prin care s-a instalat pentru aproape 10 ani în topul celor mai influente publicații. Influența a dus cu sine bani ( mai ales din publicitate guvernamentală ), iar banii, au încăierat colectivul.

Micul „dictator” Tinu a reușit, prin sfetnici unși cu toate alifiile, să pună mâna pe majoritatea acțiunilor și să-și treacă ziarul în patrimoniul propriu pentru foarte scurt timp însă, intervenind straniul episod din pădurea de la Românești în care și-a pierdut viața într-un accident inexplicabil. Moștenitorii săi au intrat curând în conflict cu crema echipei redacționale, motivul fiind tot banii: redactorii își făceau o parte prea consistentă din venituri, păgubind familia. A urmat scandalul, cu transferul unei mari părți din redacție la o nouă publicație. Acesta a fost momentul intervenției lui Dinu Patriciu, proaspătul benficiar al „tranzacției secolului” cu Rompetrolul vândut cu bani buni cazahilor. Obsedat de ideea că n-a intrat în presă cu câțiva ani mai devreme când costurile erau rezonabile, dar când consilierii săi americani fuseseră de părere că nu trebuie să amestece petrolul cu tiparul, a dat o căruță de bani familiei Tinu pentru un titlu care nu mai făcea cât cereau aceștia. Convins, mai ales după episodul nopții petrecute în arestul din Rahova, că presa are un rol important, a purces – mai bine mai târziu… - la constituirea propriului său grup media. A dat la fel de mulți bani si pe un tabloid căruia i-a schimbat numele și l-a clonat după unul existent, a co-rupt o întreagă echipă de la concurență și a purces la făurirea propriului său imperiu.

Tactica aleasă a fost aceea a „războiului stelelor”: având bani grămadă, nu s-a mai uitat la numărul lor și s-a concentrat pe sufocarea concurenței prin supralicitare. Pentru „managerul” adus de la Ringier a fost o pleașcă nesperată: specializat în cheltuirea banilor din care a știut întotdeauna să-și facă o parte consistentă, acesta s-a trezit în fața peșterii cu comori a lui Ali Baba! Aproape 3 ani s-a „sacrificat” tocând la greu fondurile patriciului și reușind, prin felurite experimente, să ridice tirajul ziarului la un nivel considerabil. Când, însă, mogulul s-a dumirit și, presat și el de criză, a început să se uite la costuri, s-a luat cu mâinile de cap! Gaura era ca un puț de petrol: și neagră și adâncă! Așa că nu-i mai rămânea decât să scape cu grăbire de „cel mai bun manager de presă”. De aici începe adevărata telenovelă, cu mulțumiri viclene pentru serviciile aduse, însoțite de progresistul șut în fund, cu reproșuri pentru nerespectarea principiului sfânt al independenței editoriale. Dragoste și ură s-au amestecat, de-a valma, cu interese și frustrări, cu loialitate și trădare. Este o piesă pe care am mai vizionat-o de nu știu câte ori în istoria scurtă a presei „independente” care percepe cu dificultate rolul și rostul patronatului. Dar, mai ales amănuntul că e greu să fii independent pe banii altuia…Andrei Tinu a castigat 30% din "Adevarul"
Andrei Iucinu Tinu are dreptul la trei optimi din acțiunile "Adevărul"
Demisii in lant la Adevarul Holding. Corneteanu pleaca impreuna cu 15 directori
Un scandal pe potriva vremurilor

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie