Ziarul personal Octavian Andronic
22 Feb 2024 - 13:25
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Solicităm să nu se intre în contact cu păsările călătoare'

-- Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 19 decembrie 2007 Nr: 2106

Taxa de primă nerușinare

de Octavian Andronic

Luni, în Parlament s-a dezbătut problema taxei de primă înmatriculare. Parlamentarii au acuzat, guvernul s-a scuzat. Venite cu ideile lor, părțile au plecat așa cum au venit. A fost, mai degrabă, un cenaclu, în care fiecare a căutat să facă mai pe „deșteptul”. Să joace un alt rol decât cel real. Guvernul - că e preocupat până peste urechi de protecția mediului și că n-are ideal mai nobil decât acela. Parlamentarii - că îi doare de problemele cetățeanului căruia nu-i împărtășesc această problemă din motive obiective: ei circulă cu mașini la primă mână, puse la dispoziție cu generozitate de stat.
De un an și ceva de când a fost lansată, această taxă - abuzivă ca orice taxă - a devenit una dintre marotele primului ministru. Confruntat cu opoziția firească a Uniunii Europene, el a declarat că „nu va renunța nici mort la taxă”. Ai zice că aceasta a devenit o chestiune de principiu. În fond este una de interes personal. Tăriceanu provine din nobila castă a dealerilor de mașini noi. Citroen scria pe el până să devină premier. Este și în prezent președinte de onoare al APIA - asociația producătorilor și importatorilor de mașini. O categorie de băieți deștepți care prosperă de pe urma noilor îmbogățiți și pe care această taxă îi servește ca o mănușă. De cealaltă parte sunt băieții fraieri, cei fără bani și care speră să-și pună pe roate o mică afacere, sau să-și îmbunătățească viața cu mai puțini bani decât cei care-i au și nu se uită când e vorba să-i arunce pe un autoturism de fițe, cu preț corespunzător. În această bătaie evident că au câștig de cauză primii. Mai ales că au recurs la câteva trucuri menite să-i „convingă” pe cei mulți că e în folosul lor să ia o mașină nouă, nepoluantă. De tot hazul este când băieții de casă ai premierului se lansează în demonstrații științifice. Va rămâne de pomină lecția ținută de ministrul Vosganian, la tablă, în care s-a încurcat penibil în argumentația pregătită. Mai nou, echipa de șoc a dealerilor auto a pus la cale un alt artificiu: va schimba numele taxei, tot printr-o ordonanță de urgență, și va dispune cheltuirea banilor pe piste de biciclete și excursii de documentare în Deltă, cu sprijinul ONG-urilor adăpate de la buget. Cel mai intens a exploatat, însă, Guvernul, celebrul său program „Rabla”. Dai mașina veche la DCA, primești un bonus la cumpărarea unei mașini noi - dar doar de la anumiți dealeri, autorizați de aceiași băieți deștepți. În ritmul actual, guvernul ar scoate din circulație mașinile vechi peste vreo 10-15 ani.
Cel mai grav lucru în toată povestea asta nu mi se pare sfidarea populației, ci atitudinea față de Comisia Europeană. Aceasta a avertizat de la început că nu va permite existența unei discriminări pe piață și că va obliga guvernul să dea banii înapoi. Guvernului (acesta) nici că-i pasă. Socoteala e în felul următor: noi luăm banii, îi folosim pe unde avem nevoie să facem populism, iar de dat înapoi îi va da, tot de la buget, un guvern viitor cu care noi nu vom mai avea treabă. Și vom rămâne și cu banii luați pe mașinile noi! Curat murdar, coane Căline! Dacă ai fi avut aceeași vână să te „bați” cu Comisia și pe problemele agricole - pe care știm cu toții că le-am negociat în genunchi, pe vremea lui Năstase și Sârbu - aș fi zis: aferim! E tare omul. Așa însă nu pot să zic decât că nu vrea altceva decât să demonstreze camarilei sale că se poate baza pe el. Până la moartea… guvernului.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie