Tăria a fost o alternativă temporală la români, care au în sânge apetitul strămoșilor lor daci pentru rodul viței de vie. Strugurele a fost domnitorul de drept al Țărilor Românești, în timp ce pruna s-a situat pe poziție de outsider, cu scurte perioade de dominație prin anotimpul friguros.Globalizarea a adus cu sine băuturi venetice ce și-au făcut loc, insidios, în biografia băutorului tradițional. Dintre toți imigranții cu grade, cea mai insistentă și mai percutantă a fost vodca, spiritul său popular ajutând-o să pătrundă în spații tradiționale din care i-a alungat pe autohtoni. Celelalte specii - de la cele din cereale până la cele din fructe - au avut și din răspândiri limitate, mai mult pe verticala decât pe orizontala socială. S-ar fi putut spune că nu tăria este cea care îi caracterizează pe români, ci moliciunea voioasă sau melancolică a mustului ajuns la maturitate.Iată însă că statisticile ne obligă să ne modific ăm percepțiile. Un studiu efectuat recent de specialiști arată că unul din șase români este consumator consecvent și responsabil de tării, ceea ce în cifre absolute înseamnă trei milioane și ceva. Tot statisticile spun că în cadrul acestui eșalon, dominația bărbatului nu este atât de categorică cum am fi tentați să credem și că, tot mai mult, femeile țin piept bărbaților în lupta cu paharul de tărie. După aceleași socoteli, cât sunt ei de săraci, băutorii români de tării scot din buzunar, anual, nu mai puțin de 300 milioane de dolari! Este o cifră impresionantă, chiar dacă la același calcul sumar ar reveni fiecăruia mai puțin de o sută de dolari. Având însă în vedere faptul că drojdierii nu fac parte, în marea lor majoritate, dintre cei cu venituri medii și mari, reiese că, nu de puține ori, aceștia dau mai muți bani pe băutură decât pe mâncare. Tăria pare să țină de foame, și de sete, și de cald. Când m ă gândesc însă că cei vreo 15 morți prin îngheț din acest început viscolit de an s-au petrecut pe lumea cealaltă pe fondul amorțirii simțurilor de pe urma tăriei, mai cuget asupra realității ultimei calități a acesteia. |