Reprezentanþii în Parlament ai minoritãþilor alcãtuiesc un eºalon ciudat. Rezultat al unei politici ultraprevenitoare, alocarea unui numãr atât de mare de locuri pentru grupãri etnice cel mai adesea nesemnificative a apãrut de la bun început ca un soi de exces, necesar însã în contrapunerea unei forþe aproximativ echivalente minoritãþii majoritare a maghiarilor, grupatã într-o formulã de asociaþie culturalã.
Plecându-se aºa la drum, tot aºa s-a mers ºi mai departe, modificãrile pe care le-ar fi dorit, eventual, una dintre pãrþi, fiind blocate, din raþiuni populiste ºi de influenþã, de celealtã parte. În tot acest timp, felurite persoane care, de cele mai multe ori, aveau legãturi vagi cu minoritatea pe care o reprezentau, au prosperat ºi au cules privilegii de pe urma disponibilitãþii lor de a susþine poziþii faþã de care nu aveau niciun fel de restricþii ideologice.
Prima formã de manifestare a reprezentanþilor minoritãþilor ca un bloc unit a fost aceea adoptatã cu prilejul demiterii, în urma unei moþiuni, a guvernului Boc. Ulterior, minoritarii au acþionat unitar ºi în demersul pentru o coaliþie de guvernare sub comanda lui Johannis. Dupã care, brusc, au trecut de partea PDL-ului ºi a lui Traian Bãsescu. Tot în bloc. Care este misterul acestei mutãri-surprizã? Dacã motivaþiile grupului „Independenþilor” lui Oprea erau clare, mai puþin limpezi au fost acelea ale minoritãþilor, în condiþiile în care au declarat, fermi, cã nu cer nimic în schimb, nici ministere, nici alte poziþii oficiale.
Ceva, însã, tot au cerut. În spatele uºilor închise s-a negociat o clauzã vitalã: aceea a pãstrãrii numãrului de mandate în condiþiile reducerii numãrului de parlamentari, la 300, cum s-a cerut la Referendum. Preºedintele le-a promis acest lucru ºi a obþinut automat 18 voturi pentru viitorul guvern Boc. Se va naºte, însã, o problemã: 18 din 475 nu este totuna cu 18 din 300. Mai ales în condiþiile în care numãrul de parlamentari al tuturor partidelor va scãdea drastic, procentual cu ce vor obþine la viitoarele alegeri. Din start, minoritarii vor avea un impresionant 6%, peste pragul electoral de care se vor împiedica alþii ºi aproape dublu decât reprezintã acum. Aceastã poziþie va fi obþinutã inclusiv în detrimentul PDL-ului, pe care astfel Bãsescu îl vãduveºte de câteva mandate extrem de preþioase.
Iatã, dar, de ce momentan n-au cerut nimic: pentru cã au obþinut foarte mult!