Episodul cu scurgerea de informații de la MApN ilustrează cât se poate de limpede modul în care organele de anchetă - respectiv procuratura și poliția - sunt încă legate, ombilical aproape, de sistemul represiv de care ne place să credem că ne-am desprins în urmă cu 16 ani.
Ce-am avut aici? Sesizarea a două gazete care au informat ministerul competent - cel al Apărării - că au intrat în posesia unor informații clasificate, referitoare la desfășurarea de forțe aliate prin Irak, dacă am înțeles bine. Cele două redacții nu numai că nu au dezvăluit conținutul dischetelor în posesia cărora au intrat pe căi mai puțin ortodoxe, dar le-au și remis imediat instituției respective. Și ce face instituția respectivă? În virtutea unor prevederi vetuste și, pe alocuri absurde, asmute Parchetul și Poliția asupra celor care au sesizat cazul. Cu mascați și în miez de noapte, un gazetar - aflat întâmplător pe filiera acelor documente - este arestat și prezentat ca un veritabil ter orist care atentează la siguranța națională. Altuia îi este întoarsă casa pe dos și i se confiscă calculatorul. Cei doi șefi de gazete sunt chemați să dea cu subsemnatul la Parchet, sub blițurile și camerele de luat vederi ale presei. Se pune, practic, în mișcare, întregul mecanism care face din cele mai banale activități ale Parchetului veritabile show-uri mediatice. Totul fără bun simț și fără noimă, până la urmă, pentru că dacă există vreo vinovăție în acest caz, ea aparține angajaților ministerului care au făcut, cu intenție sau nu, să se scurgă aceste informații. Nu mai vorbesc de faptul că în prima fază dl Athanasiu ne asigura că dată fiind vechimea informațiilor (doi ani) nu există nici un risc pentru siguranța națională, pentru ca după doar o săptămână să se declanșeze această isterie.
Consecințele acestui episod îmi apar a fi de o gravitate deosebită. Pentru că, pe de o parte, fac din presă o victimă a acestui tip de represiune. Mâine-po imâine, datele secrete de apărare națională vor fi înlocuite cu cine știe ce date despre personalități investigate pe motive de corupție și vom asista la umflarea cu mascați a tuturor gazetarilor care vor avea lipsa de inspirație să se ocupe de așa ceva. Pe de o parte, acțiunea aceasta în forță induce în opinia publică sentimentul recrudescenței tentației represive a statului. Simplul cetățean se poate afla oricând în situația ca găsind la ghena de gunoi un CD să fie luat pe sus de mascați și depus în cine știe ce Abu Ghraib românesc pentru cercetări cu metode speciale.
A fost, fără îndoială, o gafă majoră a procurorilor pe care președintele Băsescu și ministrul Macovei îi mângâie pe creștet la bilanțuri cerându-le să nu mai fie atât de sfioși. Nu sfioșenia este problema lor, ci tocmai reflexul invers, cel care-i face să creadă că sunt deasupra tuturor și că legea și regulamentele sunt doar niște piedici în calea unui adevăr ce poate fi căutat cu orice mi jloace.
|