Ziarul personal Octavian Andronic
29 Feb 2024 - 17:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ne dorim ca pe listele pentru alegeri să se răgăsească un număr cât mai mic de decedați'

-- Mioara Mantale, Prefect al Capitalei

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 15 iunie 2010 Nr: 3057

Supărarea ministrului Videanu

de Octavian Andronic

Adriean Videanu este un personaj aparte în galeria noilor potentați. Are, în primul rând, o calitate rară printre politicieni: e un om bine crescut! Politicos, amabil, neiubitor de situații conflictuale. S-ar putea spune că este greu să reziști la vârf când ai o astfel de structură, ce contravine regulii. Uite, însă, că Videanu rezistă. Și rezistă bine.

O altă caracteristică a ministrului Economiei este aceea că nu a părut niciodată dornic de măriri cu orice preț. Este demn de cartea recordurilor că de două ori, deja, a renunțat la politică în favoarea afacerilor. Deobicei se întâmplă invers, considerându-se că nu există vehicul mai bun pentru afaceri decât politica. De ambele dăți Videanu a revenit pe scena politică la presiunile șefilor săi de partid. N-a dorit să fie primar al Capitalei, știind în ce viespar intră, dar a fost nevoit să accepte rolul pe care i-l rezervase Băsescu și să traverseze calvarul bordurilor. Când partidul său a venit la putere, a fost din nou „obligat” să se activeze, mai ales în condițiile în care PD-ul își cam irosise rezervele de cadre în locale, majoritatea oamenilor săi de bază fiind blocați prin primării. Prezența sa în guvernul Boc a apărut ca una logică, fiind unul dintre puținii specialiști pe care partidul putea să-i pună în portofoliile ce-i reveneau. Față de un Pogea – inginer la Finanțe, de o Elena Udrea – juristă la Turism sau o Ridzi - gospodină la Sport, Videanu făcea autentică figura de tehnocrat, pe care te poți baza.

De când a erupt la vârful societății, viața lui Videanu a devenit una dublă. Pe de o parte, atribuțiile din fișa postului (de primar sau de ministru), pe de alta, plăcerile și beneficiile calității de om bogat. Adriean Videanu nu poate fi acuzat, cu mâna pe inimă, că s-a îmbogățit pe baza funcțiilor pe care le-a ocupat. Era deja un om bogat când a intrat în ele. Că și-a sporit averea – e deja altceva și ține de mecanismele intime ale bogăției, cele care-i fac, deobicei, pe bogați, mai bogați. Viața personală a lui Videanu nu s-a consumat între granițele partidului și ale funcției. Nici nu cred că are mari prietenii cu colegii. Prietenii săi sunt cei cărora acumulările materiale le permit să-și aroge un standard similar: concedii de vară la Nisa și de iarnă în Austria, sindrofii private în cele mai scumpe stațiuni, încuscriri și nășiri cu oameni care-și țin conturile în Elveția, nu la București. Pe această bază Videanu a practicat cu consecvență un stil de afirmare și promovare a unor talente care au la bază un serios suport material și fac parte din cercul său privat de amici. Ministerul său – un veritabil dinozaur al structurilor de tip comunist, permite nu doar căi de afirmare rapidă ci și constituirea de rețele și structuri ce pot fi puse la lucru fără ca prostimea să-și dea seama.

Adriean Videanu nu are obiceiul neamurilor proaste de a epata, de a-și afișa ostentativ bogăția personală. De aceea nici nu a putut fi „agățat” decât pe baza imaginilor din arhiva personală, care ar fi trebuit să rămână în albumele de familie, dar au ajuns – nu se știe cum – pe la diverse canale de televiziune care, pe baza lor, se străduiesc să refacă ițele rețelei secrete de interese a ministrului Economiei. Cu o insistență tot mai dăunătoare pentru cel care, prin structura sa, e deja perceput a nu face parte din gruparea „tehnica” de partid …         

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie