Ziarul personal Octavian Andronic
24 Feb 2024 - 10:12
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"- Ce vrei să te faci când vei fi mare? - Cercetător DANONE!"

-- Gigel, 5 ani

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 30 aprilie 2008 Nr: 2209

Stimate dle ministru Păcuraru

de Octavian Andronic

Subsemnatul, autor al articolului de față, vă sesizez următoarele:
Sunteți răspunzător – temporar – de destinele a milioanele de pensionari români care, după ce au muncit o viață, la statul comunist sau la cel capitalist, ar trebui să nu mai aibe grija – nu spaima – zilei de mâine. Pentru că au plătit pentru asta, din greu. Marea majoritate a acestor pensionari au pensii mici și foarte mici. Cât își poate permite un stat aflat în dificultate pentru că, prin politicile lor, guvernele precedente, ca și cel actual, nu au stimulat munca, ci nemunca, ajungând în situația ca cei care plătesc impozite și CAS să fie mai puțin decât cei care au de primit pensii. Dar asta e o altă poveste.
Povestea mea este că, așa cum bine știți, peste 90% din pensionarii României au pensii de mizerie, care abia le permit să supraviețuiască, lipsindu-se de multe dintre lucrurile necesare, pentru a-și achita, primii, obligațiile către stat – chirie, întreținere, felurile împărțite pe pisici și câini etc. Aceștia sunt, cu toții, la discreția statului.A funcționarilor lui, care calculează și decid cât trebuie – conform legii – să primească fiecare. Nu știu vreun pensionar care să-și calculeze singur pensia și să meargă la casa locală de Pensii, să bată cu pumnul în masă și să zică: eu atât trebuie să primesc! Ei stau și așteaptă, împărțind gânditori banii primiți și fac calcule: cât le mai rămâne pentru medicamente și pentru verdețurile din piață. Desigur – a greși e omenește – se mai întâmplă ca la socotirea drepturilor, un funcționar obosit sau stresat de șefi să mai greșească: să calculeze mai puțin sau mai mult decât i s-ar cuveni pensionarului respectiv.
Ei bine, aici intră în funcțiune un mecanism – legal – care mă înfioară. Iată cazul sesizat de o doamnă în vârstă din Tg. Ocna, jud. Bacău. Aceasta a primit deunăzi o decizie (nr. 37757/30-11-2007) care o informează că la recalcularea pensiei s-a descoperit că dânsa a încasat „
„necuvenit” o sumă cam de vreo 2-3 ori cât pensia ei. Cum? A băgat doamna mâna în buzunarul poștașului sau a forțat seiful Casei de Pensii? Nu! „S-a calculat” greșit punctajul mediu cuvenit pentru perioada 1-07-1977 – 10-05-1981!!! Deci, pentru o perioadă de acum 30 de ani!Iar banii „în plus” au fost primți în perioada 1-07-2005 – 31-12-2007! Nu se spune în somație cine și de ce a calculat eronat și ce răspundere are acesta. Se spune doar că dacă pensionara noastră nu achită în 15 zile „din proprie inițiativă” suma, va fi „executată silit”! Sau, cine știe, dacă nu au ce să-i execute, va fi aruncată direct în pușcărie!
Domnule ministru: oricât ar fi blindați cu regilile Ministerului de Finanțe (unde acționează cei mai mari și mai nemiloși hoți din țara asta) funcționarii dv, vinovați de eroare n-au dreptul, măcar moral, să arunce în disperare oameni care n-au nici o vină că în trei ani au încasat niște bani pe care trebuie să-i înapoieze în două săptămâni! Pentru că, de regulă, n-au cum! N-au de unde! După cum bine se știe, din pensia minimă nu poți să mai faci și depozite la bănci.
De aceea, dle ministru, cât mai stați pe acolo, pe la minister, aruncați-vă o privire îngăduitpoare și asupra acestor cazuri și găsiți formule mai umane, care să nu-i omoare dintr-o dată, făcând economie „necuvenită” statului.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie