Pânã la întâlnirea prieteneascã de duminicã dintre preºedintele tuturor românilor ºi supuºii democrat-liberali, pãrea cã pentru prima datã în istoria acestui partid vor avea loc alegeri democratice, în sensul clasic al termenului.
Primul preºedinte, Petre Roman, ºi-a datorat realegerile – dupã ce preluase conducerea formaþiunii în virtutea prestigiului sãu revoluþionar, de fondator al FSN-ului larg ºi de autor al sciziunii din 1991 – absenþei unor contracandidaþi valabili. Abia în 2001, dupã eºecul sãu spectaculos la prezidenþiale, ºtafeta a fost luatã – nu predatã – de cel mai mai autorizat reprezentant al formaþiunii, prin neaºteptata sa victorie la locale, în Capitalã: Traian Bãsescu. Acesta s-a menþinut autoritar la putere pânã când, în urma altei victorii neaºteptate – la preºedinþie – l-a desemnat preºedinte pe cel mai ascultãtor ºi mai devotat dintre colaboratorii sãi: Emil Boc. ÃŽn Mai, anul acesta, partidul se afla în faþa mai multor opþiuni, prestigiul ºifonat de exerciþiul guvernãrii al premierului punând pentru prima datã ideea trecerii sale în rezervã. Dupã ce a încercat apele din partid, cu degetul (avansând ideea transferului de putere cãtre „tânãra generaþie” de politicieni fãrã vechime), Bãsescu a fãcut ceea ce, teoretic, n-ar fi trebuit sã facã: ºi-a exprimat – prematur – preferinþa pentru unul dintre cei doi candidaþi deja înscriºi în cursã. Evident, nu pentru Blaga.
Ce înseamnã, ce poate însemna acest gest? Unu: cã lucrurile sunt lãmurite ºi congresul va îndeplini o formalitate – aceea de a-i reînnoi mandatul rezistentului Boc. Este o loviturã durã pentru Blaga, în jurul cãruia începuserã deja sã se grupeze „greii” din partid, confruntaþi cu diversiunea „reformistã”. ÃŽn aceste condiþii, startul furat al lui Boc poate sã-l conducã spre un nou mandat, ca o consolare pentru extragerea sa din schema guvernamentalã, în caz contrar acesta urmând sã rãmânã fãrã „coledzi”: nici premier, nici ºef de partid, nici primar...
Doi: opþiunea prezidenþialã poate avea, însã ºi efectul contrar: sã-i îndârjeascã pe cei care resimt tot mai neplãcut atitudinea duplicitarã a preºedintelui care, pe de o parte se serveºte de ei, iar pe de alta îi lasã din braþe imediat ce au probleme determinate de „politica” partidului – strângere de fonduri, adãparea afacerilor proprii din surse guvernamentale, etc.
Puþin probabil, dar perfect probabil. |