Este clar: cei doi generali – unul de 86 de ani ºi altul de 80 – au fost condamnaþi definitiv pentru reprimarea Revoluþiei. Vor ieºi din puºcãrie, teoretic, la 101 ºi 96 de ani. Când vor fi trecut, de la ceea ce s-a întâmpalt în Decembrie 1989, 34 de ani! ªi când foarte puþini vor fi cei care-ºi vor mai aminti, din propria experienþã, ce a însemnat acest moment de istorie.
O parte a opiniei publice – nu ºtiu cât de mare – va fi satisfãcutã. S-a fãcut dreptate – o spun cei care mai merg la mormântul unui membru de familie sau prieten sau care n-a mai apucat sã vadã ce înseamnã libertatea ºi democraþia. O altã parte va fi, probabil, ºocatã de îndârjirea cu care aceºti doi oameni au fost urmãriþi, ºi, pânã la urmã, înfundaþi. Nu puþini însã sunt cei care se întreabã încã ce fel de justiþie s-a fãcut, cu ce fel de instrumente a lucrat aceasta. ªi aici mi se pare cã stã „cuiul” întregii poveºti: din toate punctele de vedere, la aceastã condamnare definitivã s-a ajuns cu mijloacele justiþiei de tip ceauºist! Pentru cã cei care au instrumentat cazul au lucrat cu mijloacele ºi metodele tipice acestei justiþii, în care argumentele nu prea trebuie demonstrate iar inculpatul este dinainte condamnat.
Tema acestei sentinþe are un sens mult mai larg. Pânã la urmã nu este vorba atât despre Chiþac ºi Stãnculescu, cât despre miza momentului, despre ce s-a pus în joc atunci. Victoria Revoluþiei nu este un fapt palpabil, atâta timp cât nu existã, nu se identificã cel sau ceea ce a învins aceasta. ÃŽn 1989 am avut a o confruntare inegalã – ºi deci, puþin credibilã – între o majoritate covârºitoare ºi o minoritate greu de identificat. Pe lângã Nicolae ºi Elena Ceauºescu mai trebuia sã fie ceva. ªi aceºtia au fost Chiþac ºi Stãnculescu. Puteau sã fie alþii. Guºã, de pildã, era un candidat sigur la puºcãrie dacã nu-l lua Dumnezeu la el, mai devreme decât justiþia. Dintre toþi cei care au purtat responsabilitatea pentru sistemul represiv ºi totalitar instaurat în România, s-au gãsit doi acari. Pentru ce se întâmplã într-o Revoluþie – care nu mai respectã nici o regulã, nici o lege, pentru cã altminteri n-ar mai fi revoluþie - s-au aplicat instrumentele specifice regimului doborât. Cred cã Ceauºescu, dacã supravieþuia, ar fi fost mândru de performanþa justiþiei care, la 19 ani de la Revoluþie dã ºiconsfinþeºte o sentinþã politicã. Nimeni nu mã va convinge cã Stãnculescu ºi Chiþac nu devin, în mijlocul unui ciclu democratic, deþinuþi politici. Cã nu ei sunt cei care plãtesc pentru orgoliile ºi concurenþa dintre diferitele aripi ale beneficiarilor la vârf ai Revoluþiei – cei care s-au autolegitimat prin ea ºi cei care au întârziat la masa festivã a beneficiilor. ªi-mi este teamã cã prin aceastã decizie, Justiþia Românã îºi adaugã încã o piatrã de moarã la picior – pentru cã un recurs la Haga nu va putea sã nu le dea câºtig de cauzã generalilor, pentru modul în care a fost administratã înteaga poveste - într-un moment în care numai de aºa ceva nu aveam nevoie. Când persistã multe alte motive, care sã acþioneze clauza de salvgardare.