Ziarul personal Octavian Andronic
23 Apr 2024 - 02:07
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Asta nu mai este opereta politicii românești. Este tragedia politicii românești

-- Radu Câmpeanu despre intrarea în politică a lui Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 05 March 2009 Nr: 2446

Spor la leafă, români!

de Octavian Andronic

Una dintre cele mai perfide invenții ale lefegiilor a fost „sporul”. Acolo unde nu mergea – din varii motive, cele mai multe de ordin populist, să mărești o leafă peste un anumit tip de așteptare s-a recurs la sporuri.

Așa se face că nu puține categorii s-au putut plânge în continuare de lefurile mici, trecând însă sub tăcere faptul că, adunate, sporurile devin o dublare practic, sau chiar mai mult decât atât. Odată cu descoperirea „robinetului”, s-a declanșat competiția inventivității. De departe, Marele Premiu îl merită cei de la Ministerul de Externe care și-au introdus sporul de... limbă străină! Nu știai nici o limbă? Erai bun de funcționar pe la vreo ambasadă sau chiar de ambasador (tradiția venea de pe timpul comuniștilor când nimeni nu le putea cere activiștilor trecuți pe linie moartă, la Externe, să știe și o limbă străină, în afară de cea lemn). Știai o limbă străină? Ei, bine, îți punea Dumnezeu mâna în cap: luai iute un spor care răsplătea oboseala de a ști cum se spune „bună ziua” în altă limbă (nota bene: sporul se acorda – și se mai acordă – pe bază de declarație proprie, nu pe bază de examen). Cam pe aceeași bază există, dacă nu mă înșel, sporul de confidențialitate pe la instituțiile care lucrează cu date secrete. Probabil că spionul Floricel de la MAPN nu primea un astfel de spor, și atunci și-a acordat unul el singur. Și nici măcar de la bugetul nostru, ci de la cel al ucrainienilor.

Nu am la dispoziție datele referitoare la tipurile de sporuri care se practică în diferite instituții publice sau ministere. Pot însă să-mi permit unele sugestii. De pildă, în noul minister al doamnei Udrea s-ar putea introduce „sporul de călătorie”. Dacă respectivul umblă, trebuie să primească un spor (doamna Udrea însăși primește unul de la dl Cocoș). Sau la celălalt minister nou-născut, al doamnei Ridzi: „sporul de mișcare în aer liber” – mai consistent decât „sporul de stat în birou”. La ministerul Culturii al dlui Paleologu aș introduce „sporul de design vestimentar”, știe dl Toader de ce. Iar la ministerul Transporturilor – „sporul de autostradă”: cu fiecare metru pe care-l va da Bechtel în folosință, funcționarii ministerului ar putea să primească o anumită sumă în plus. Și să vedeți cum se termină autostrada Transilvania în timp record!

Ar mai exista o categorie de „spornici”, bine reprezentată: „sporul de provincie”. Te aduce premierul sau vreun alt ministru, de la treburile tale de acasă din Cluj sau din Iași, în București, ca să rezolvi problemele miticilor? Ei bine, pe lângă casă, masă și transport, guvernul ar trebui să-ți acorde și un spor de acomodare la obiceiurile din Capitală! Sau altul: reprezentanții celuilalt partid dintr-un minister condus de reprezentantul unui partid din Coaliție, să primească un spor de „izolare”, care să contracareze neplăcerile eventuale produse de neacordarea de atribuții - cum se practică de obicei.

Sunt, desigur, doar câteva idei și n-aș fi deloc surprins să constat că unele există, iar altele vor fi luate serios în considerare de un guvern pus pe austeritate. Jos leafa! – Trăiască Sporul!

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie