Ziarul personal Octavian Andronic
22 Feb 2024 - 16:06
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

E greu să caracterizezi în câteva cuvinte o personalitate atât de complexă ca fiul meu, Mădălin Voicu!

-- Mădălina Voicu, mama lui Mădălin

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 25 ianuarie 2010 Nr: 2959

Social-democrații - între practicieni și teoreticieni

de Octavian Andronic

Dacă ar fi să ne luăm după domnul Niță, "tatăl forfetarului", nici n-ar mai trebui organizate alegeri în PSD pentru că, la Brașov, unde s-a reunit "floarea pragmatică" a partidului, liderii a 39 de organizații locale și-au exprimat sincer intenția de a-l susține pe Mircea Geoană pentru un nou mandat de președinte. Nici nu-mi dau seama care sunt cei care fac opinie separată, în dușmănia unanimității: Clujul? Argeșul? Oricum nu are importanță.

În timp ce "aripa pragmatică" se recrea la Poiana Brașov, punând la cale viitorul partidului, "aripa teoretică" se dădea în simpozioane la București, îngrijorându-se nu atât de prezentul, cât de viitorul stângii. În general și în particular. Sub drapelul științific al lui Adrian Severin, Iliescu, Năstase, Diaconescu, Mitrea, Darabonț, Știreanu, Elena Dumitru, Marian Sârbu, dădeau de înțeles că sunt de altă părere.

La același simpozion, Mitrea își anunța intenția de a candida, ca răspuns la ezitările lui Cristian Diaconescu, în timp ce Năstase se arăta dispus să mai aștepte, pentru a vedea cum curg lucrurile. Cert este că ziua de vineri, 22 ianuarie, a marcat declanșarea oficială a unei noi campanii electorale. Una destul de confuză, atâta timp cât nu se prea știe care va fi nivelul de reprezentare la Congres și cum se va vota. Dar - după cum s-a văzut și în 2005 - nu cum se votează este important, ci cine numără voturile, fie ele și neexprimate încă.

Așa încât asigurarea dată de Marian Vanghelie nu este una suficient de liniștitoare pentru Geoană. PSD-ul este un partid în care funcția de președinte nu se obține nici prin sufragiul universal și nici prin unul de reprezentativitate. Formula e undeva pe la mijloc - așa încât angajamentul liderilor județeni este mai mult unul de formă, atâta timp cât aceștia nu pot controla votul tuturor delegaților. Pe asta mizează, de fapt, contracandidații lui Geoană: pe capacitatea de a înfluența opțiunile electorilor, printr-o campanie susținută și convingătoare.

Care ar fi argumentele unei astfel de campanii? În primul rând eșecul, pe linie, al lui Mircea Geoană, de a readuce partidul la nivelul de influență și putere avut înaintea lui. Cu Geoană în frunte, partidul nu numai că nu s-a reformat, dar a și pierdut toate "războaiele" în care s-a angajat. Iar erorile acestei strategii pot fi ușor puse în evidență: lipsa unei reacții adecvate la momentul în care Băsescu a forțat Constituția, impunând Guvernul Tăriceanu, acțiunea pripită de suspendare a președintelui neurmată de o coordonare corespunzătoare la referendum, intrarea pripită la guvernare în 2009 și ieșirea neinspirată din același an - toate pe fondul unor aproximații și stângăcii ale unui lider aflat în mod evident sub control.

Care ar fi argumentele campaniei în favoarea contracandidaților lui Geoana? Cel mai des invocat este pericolul scăderii continue a ponderii și influenței partidului - până la stadiul de a nu mai reprezenta o alternativă la guvernare. Apoi, pierderea continuă de lideri și de parlamentari și slăbirea influenței Centrului în favoarea liderilor locali. Teme pe care le vom auzi din ce în ce mai des în perioada următoare.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie