Atunci când îºi exprima filozofia ºi opþiunile faþã de fenomenul puterii, Traian Bãsescu apela la termeni anecdotici. Pentru el Bush sau Blair erau “marii licurici”, faþã de care cei mici puteau avea un anumit tip de comportament. Nu unul foarte onorant, dar cel puþin unul pragmatic. ÃŽntre timp concepþia prezidenþialã a evoluat. “Axele” s-au dovedit simple construcþii teoretice, iar practica exercitãrii puterii l-a condus spre ideea transferului noþiunii de “preºedinte jucãtor” în câmpul internaþional. La Lisabona, Bãsescu s-a dovedit a fi jucãtor în terenul anumit pe care marile vedete fac legea. Am asistat, cu un sentiment de jenã, la încercarea stângace de a avea o discuþie informalã, pe picior, cu unul dintre cei mai orgolioºi ºi mai ranchiunoºi colegi de Alianþã. Preºedintele francez n-a fãcut nici un efort de a-ºi masca iritarea ºi neplãcerea de a fi abordat într-o asemenea manierã, iar atitudinea sa a fost una umilitoare. ÃŽn primul rând pentru mine, ca român, al cãrui preºedinte este la rândul sãu umilit. Unii dintre cei care-l duºmãnesc fãrã rezerve pe Traian Bãsescu au exultat, s-au bucurat de lecþia pe care a primit-o. Pe mine, însã, m-a întristat. Am înþeles cã gestul sãu, stângaci ºi neprotocolar, se datora unei prea mari presiuni interioare, dorinþei de a lãmuri o problemã cu consecinþe grele asupra compatrioþilor sãi, pe care s-a angajat sã-i facã sã se miºte liberi într-o Europã fãrã constrângeri. Demersul sãu, blocat pe toate celelalte planuri, avea o singurã cale de ieºire: aceea a unei discuþii bãrbãteºti, de la om la om, fãrã intermediari ºi protocol.
Or aºa ceva nu e posibil într-o lume în care segregarea dintre cei puternici ºi cei mai puþin puternici este extrem de durã ºi de categoricã. Nu ºtiu ce spera Bãsescu sã obþinã de la Sarkozy ºi în numele cãror argumente. Cert este cã n-a primit decât o umilitoare punere la punct. E drept cã, diplomatic, Sarkozy a încercat sã dreagã busuiocul, tãmâindu-l cu promptitudine pe cel pe care tocmai îl bruscase. N-a fost, însã, decât prilejul de a pune, principial, lucrurile la punct ºi de a explica de ce intrarea României în spaþiul Schengen în martie nu este o opþiune realistã.
Iar dacã acest lucru se va întâmpla – ºi sunt ºanse mari – existã un unic vinovat: Traian Bãsescu. Pentru cã ºi-a fãcut iluzia cã în Europa liderilor domneºte egalitatea ºi cã-i poate trata pe “marii licurici” ca pe tovarãºii sãi. ÃŽn virtutea acestei convingeri a forþat lucrurile – ºi în cazul þiganilor ºi în cel al basarabenilor – cu toate avertismentele primite, încercând sã-i punã pe “colegi” în faþa faptului împlinit ºi trãgând pentru sine spuza avantajelor populiste.
Imaginea unui Bãsescu rãmas singur, umilit ºi dezarmat în mijlocul scenei de la Lisabona, cãutând cu disperare un liman de care sã-ºi agaþe frustrãrile, mã va urmãri mult timp de acum încolo…