“Trebuie să faceți mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri” – ne îndeamnă, într-o manieră rabinică, ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.
Cu alte cuvinte: voi sunteți de vină că noi nu vă dăm vize! Încercați să luați mai multe vize decât refuzuri și problema se va rezolva!
Abordarea chestiunii este cel puțin ciudată.
Problema vizelor este cel mai delicat aspect al relației româno-americane. Atunci când au avut nevoie de suportul “noii Europe” pentru a-și legitima atacurile asupra Afganistanului și Irakului, oficialii de la Washington ne-au fluturat-o pe la nas, lăsându-ne să înțelegem că disidenta noastră europeană va fi răsplătită în mod corespunzător. Am fost invitați la tratative bilaterale, tocmai pentru a se evita o abordare comună, valabilă pentru relația cu Uniunea Europeană. Am căzut în plasă și ne-am ales doar cu promisiuni. Nici măcar în programul Visa Waiver nu ne-am văzut trecuți, acolo unde se aflau deja colegi de ai noștri, europeni.
Sistematic, birocrația internă americană s-a dovedit mai puternică decât bunele intenții ale înalților oficiali. Bush a părăsit Casa Albă fără a face nimic pentru cei alături de care, șold la șold, cu micul licurici Băsescu, admirase miracolul curcubeului la București. Obama a avenit și nu figurăm în nici un fel pe agenda sa. În timp ce săptămânal mai aducem un sicriu din Afganistan sau Irak, compensația se rezumă la investiții militare minore, pe aeroporturile Kogălniceanu și Deveselu, iar românii care au nevoie să călătorească peste ocean fac lungi cozi la ghișeele consulatului american, de unde primesc răspunsuri cel mai adesea aiuritoare, bazate în principal pe “flerul” funcționarului de la ghișeu sau pe starea sa de spirit din ziua respectivă. Rata refuzurilor e mare – circa 30% - dar aceste refuzuri nu se bazează pe rațiuni și explicații obiective. De redus această rată o pot face doar ei, nu noi. O soluție – ne-o spune tot ambasadorul – ar consta în schimbarea criteriilor de intrare în programul Visa Waiver, agreată de Obama la Varșovia, și anume în înlocuirea criteriului refuzurilor cu acela al proporției persoaneler care depășesc perioada de ședere legală după ce obțin viza. Criteriul refuzurilor este unul depășit de realitatea momentului care arată că, având posibilitatea să lucreze în Europa, tot mai puțini români se aventurează într-o costisitoare călătorie peste ocean. Cert este că actualele restricții îi împiedică mai puțin pe aventurieri și mai mult pe cei care doresc să facă afaceri în State sau să călătorească în scopuri turistice și care renunță de cele mai multe ori datorită complicațiilor pe care le prezintă obținera unei vize.
Până una-alta să ascultăm, însă, sfatul dlui ambasador și să facem eforturi pentru a nu mai chiar atât de refuzați… |