Mutu ne-a lăsat încă o dată cu gura căscată: cum poate, un om dăruit de Dumnezeu cu picioare inteligente, să fie atât de lipsit de cap? Atât de risipitor cu talentul său? Atât de neglijent cu propria viață?
Uite că poate. După ce-a fost prins cu cocaina-n nas la Chelsea, și după ce a tras de era să-i iasă pe ochi, iată-l recidivând. De data asta – cu „pastilele de slăbit” uitate de maică-sa pe noptieră, pe care el, ca orice copil curios, le-a băgat în gură să vadă ce gust au. Evident că nimeni nu e dispus să înghită gogoașa asta. Cu atât mai puțin cei care i-au creionat deja portretul psihologic. Mutu este un personaj conflictual, incapabil să manifeste cea mai elementară tenacitate. Că a ajuns unde a ajuns – nu este singurul vinovat. Sunt de vină toți cei aflați în preajma sa, care i-au favorizat excesele și care l-au lăsat să creadă că poate trece prin viață croindu-și propriile sale reguli.
Nu este singurul. Dar e printre cei foarte puțini care, ajunși la un astfel de nivel al performanței, au recidivat, dovedind că n-au învățat nimic din ceea ce li s-a întâmplat.
Pentru Mutu acesta pare să fie capătul drumului, chiar dacă ar mai fi putut să facă sport la vârf încă vreo 4-5 ani. Mutu părăsește terenul cu capul în jos și cu buzunarele goale. Rămâne cu amenda pe care i-o cere Chelsea și pe care nu va mai avea cum să o plăteasca (dacă a intenționat vreun moment acest lucru). Rămâne cu o familie greu de întreținut la standardele cu care era obișnuit și cu indiferența celor care s-au folosit de el atunci când reprezenta ceva.
Cel mai grav lucru mi se pare, însă, altul: dincolo de drama personală a nesăbuitului sportiv, rămâne dâra pe care o lasă în urmă și care se întinde asupra noastră. Mutu intră în folclor ca „românul care se droghează” și care își compune viața din aventuri galante, scandaluri și lipsă de respect față de societate.
„Briliantul” își pierde strălucirea, transformându-se într-o banală pietricică în gheata sportului românesc.