Ziarul personal Octavian Andronic
29 Iun 2022 - 00:07
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu vreau să spun ce studii am! În orice caz, am foarte multe studii!

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 02 februarie 2009 Nr: 2419

Sfârșitul dictaturii bancare?

de Octavian Andronic

Mi-aduc aminte cât de convingător era dl Ghețea, pe când nu era la CEC, ci la Alpha Bank și, în plus, și președinte al „sindicatului” bancherilor, când dădea în vileag obtuzitatea guvernatorului BNR care chinuia sistemul bancar cu depozitele lui obligatorii și cu felul neprietenos cu care privea diversificarea produselor pe care ar fi dorit să le introducă, după modelele de succes de peste ocean, pe piața românească.

Prudența Guvernatorului, fript cu precedentele rezultate din aventurosul proiect al unor entități de tristă amintire, precum Credit Bank, Dacia Felix, Banca Religiilor și alte câteva, s-a dovedit însă de bun augur. În timp ce coloși precum Lehman Brothers se prăbușeau în serie, trăgând după ei aproape întreaga piața bancară mondială, în România a fost liniște. Dl Ghețea și colegii săi ar trebui să-i pupe tălpile lui Mugur Isărescu pentru faptul că prin modul său „obtuz” de a ține în frâu sistemul le-a salvat nu numai scaunul ci și portofoliile. În timp ce bănci ce păreau solide din alte țări emergente umblă disperate după subvenții, în România e liniște. O liniște oarecum ciudată, din care atât bancherii, cât și clienții lor, încearcă să se dezmeticească și să înțeleagă care va fi cursul lucrurilor. Pentru că este limpede că aproape nimic nu va mai fi ca înainte. Nici credite cu buletinul nu vor mai fi și nici clauze secrete sau dobânzi ascunse, cu care banca își lega clientela de mâini și de picioare, uneori pe viață. Aproape în toți cei 19 ani precedenți, relația bancă-client din România, a fost una de forță: aceea în care banca dicta și clientul se supunea fără crâcnire. Pentru că nu avea de ales. Alternativele au lipsit cu desăvârșire și pe o piață cu repere clare fiecare a făcut aproape ce-a vrut. Și pe măsură ce populația a sărăcit, iar agenții economici au falimentat, băncile au prosperat. Aceasta este și una dintre explicațiile faptului că o bună bucată de vreme salariile din mediul bancar au fost printre cele mai ridicate, iar șefimea a fost sufocată de incentive, bonificații și sporuri care adânceau prăpastia dintre cei care nu produceau nimic, mărginindu-se să manipuleze banii și adevărații producători de bunuri. Că veniturile bancherilor n-au exprimat niciodată abilitatea managerială și înțelepciunea deciziilor, ci doar concurența unui cronic decalaj între cerere și ofertă, este un alt aspect și actuala criză începe să-și pună amprenta pe unitățile din sistem.

Spuneam că de aici înainte lucrurile nu vor mai fi la fel. Circumspecția de moment a băncilor, reticente în a acorda împrumuturi, nu poate să dureze. Dacă nu dă împrumuturi, o bancă nu poate să subziste. Doar că de aici înainte banca va trebui să împartă cu clientul coeficientul de risc care până în prezent era lăsat exclusiv în seama debitorului. Băncile vor trebui să fie mai transparente și să nu se mai ascundă după „secretul” care le proteja manevrele incorecte. Vor trebui, deci, să intre și ele într-un sistem democratic sub presiunea pe care o generează criza mondială. Care are și părțile ei bune...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie