Nu e prima criză de premieri din istoria post-decembristp. Poate cel mai surprinzător episod a fost cel cu Nicolae Văcăroiu, scos din joben de Iliescu după alegerile din 1992, despre care înainte de desemnare nu se suflase un cuvințel. Evident, nu puțini dintre veleitarii momentului au fost frustrați de această decizie, dar Văcăroiu s-a dovedit, în cele din urmă, a fi o opțiune corectă pentru momentul respectiv.
Cele mai mari probleme în găsirea de premieri le-a avut Convenția Democratică. Și de data aceasta președintele – acum Constantinescu – a scos din alt joben un candidat surpriză: primarul general al Capitalei, Victor Ciorbea. Preferința pentru acesta s-a datorat relativei popularități obținute în cursul campaniei anti – Halaicu (!!!) și mâncătoriei declanșate în cadrul „forței conducătoare” țărăniste între pretendenți de categoria lui Ciumara, Spineanu și Vasile. După interludiul „Vasile”, s-a declanșat o nouă criză, rezolvată într-o manieră originală de Mircea Dinescu, la restaurantul „Piccolo Mondo”, unde s-a decis decuplarea lui Mugur Isărescu de la BNR și trecerea sa temporară (postul i-a fost blocat) la Palatul Victoria. Apariția guvernatorului în zona politică a corespuns unui scenariu de avarie care avea să se repete peste timp, odată cu revenirea democraților la putere, de data aceasta ca „forță conducătoare”. A trebuit ca Stolojan să defecteze pentru a doua oară ca să cadă năpasta pe capul lui Boc, și nu odată, ci de vreo patru ori la rând.
Am ajuns într-un moment în care scenariile din 97 și 99 se repetă. Lumea politică – y compris cea democrată – s-a săturat de Boc ca egiptenii de Mubarak. Boc însuși pare să se fi resemnat cu ideea că ce-i prea mult nu-i sănătos și a acceptat, în principiu, că ar cam trebui să se retragă. O retragere care, însă, pune probleme grele tuturor celor legați într-un fel sau altul de el și pentru care finalul mandatului poate însemna o catastrofă. Partidul e împărțit, iar președintele se află în impas. Deși inima îi spune că altul mai bun ca Boc nu există, rațiunea îl îndeamnă să încerce o schimbare. Dar cu cine? Rezerva de cadre a partidului e compromisă pe termen lung. Incompetența managerială este o trăsătură definitorie pentru întregul cabinet, populat cu specimene subdezvoltate de genul lui Igaș, Ialomițianu, Vreme, Botiș, Oprea sau Funeriu. Și atunci? Eterna soluție: Banca Națională. Dar nu Isărescu, cel care nici mort nu mai dă vrabia din mână pe toate ciorile de pe gardurile politicii. Și atunci sunt chemați la casting băieții lui. După Croitoru, e acum Popa. Mâine, poate chiar Florin Georgescu (mai știi? Și Maior era de la PSD...). Căutarea continuă, pe principiul: dă Doamne să nu-l găsim!